Kilép az LMP-ből a párt egyetlen polgármestere

Vágólapra másolva!
Ivády Gábor ivádi polgármester kilép az LMP-ből és párt parlamenti frakciójából. A képviselő ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be. Mandátumáról nem mond le, a jövőben függetlenként fog politizálni. A Népszabadság úgy tudja, komoly vitákat szült a frakción belül, hogy Ivády a párt döntésével szembemenve fogadott el pénzügyi támogatást egy cégtől.
Vágólapra másolva!

Ivády Gábor szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy kilép a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójából és a pártból is. Ivády a mandátumáról nem mond le, a jövőben függetlenként fog politizálni. A Népszabadság szerint Ivády ellen a napokban etikai eljárás zajlott egy kampánytámogatás elfogadása miatt, de a lap szerint döntését az LMP-n belül dúló "ideológiai válsággal" indokolja, nem pedig az etikai eljárással.

A lap úgy tudja, Ivády Gábor ellen azért indult etikai vizsgálat, mivel annak ellenére fogadta el egy vállalkozó csaknem félmilliós támogatását, hogy az LMP választmánya korábban úgy döntött, az érintett cégtől pénz nem vehető át. Az LMP szabályai szerint ugyanis csak olyan személytől, vállalkozástól fogadható el támogatás, amelynek háttere pontosan ismert, ráadásul - háromszázezer forint összeghatár felett pedig - vállalja, hogy nevét közzéteszik a támogatók között a párt honlapján. Ezt a cég nem vállalta, ezért utasították el.

A Népszabadság szerint Ivády elfogadta a borítékot, a hibát maga is elismerte. Emiatt az etikai bizottság előbb kizárta a pártból, de a másodfokon döntő országos politikai tanács enyhítette az ítéletet: mindössze megrovásban részesítve a politikust.

A lap úgy tudja, az LMP frakciójában komoly vitákat váltott ki az eset, és "megrogyott a bizalom Ivádyval szemben". A képviselő korábban azt közölte, hogy két napon belül dönt arról, hogy folytatja politikai karrierjét. Ivády Gábor nyert egyedül az LMP-s polgármesterjelöltek közül az október 3-i önkormányzati választáson, a képviselőt Ivádon választották meg újra.