Kicsit jobban van az iszapömlés egyik súlyos sérültje

Vágólapra másolva!
Kicsit jobban lett, de még mindig kritikus állapotban fekszik a győri kórházban a két héttel ezelőtti iszapömlés egyik súlyos sérültje. Az idős férfit többször megműtötték, de közben komplikációk léptek fel. Közben folyik a katasztrófában károsultak igényeinek felmérése, kiderült 51 család költözne el biztosan Devecserről.
Vágólapra másolva!

Valamennyit javult, de még mindig kritikus az állapota annak az idős férfinak, akit a győri kórház égésplasztikai osztályán kezelnek napok óta. A kolontári férfi testének 70 százalékán szenvedett égési sérülést az iszapkatasztrófa idején. A 71 éves férfit kétszer is megműtötték, de komplikációk léptek fel nála és állapota szombat óta folyamatosan romlott. Az ajkai kórházból mentőhelikopterrel vitték Győrbe. Az utóbbi órákban már kevesebb gyógyszerre volt szükség a keringése fenntartásához, de az állapota továbbra is kritikus - közölte Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója.

A győri kórházban rajta kívül még két iszapömlésben megsérült embert ápolnak, egyikük egy középkorú férfi, akinek a teste 15 százalékban sérült, ő a hétvégén elhagyhatja a kórházat, egy idős nő viszont olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy hosszabb kórházi kezelésre szorul.

Ötvenegy devecseri család költözne máshova

Hetven család fogadta el az új lakóparkban felajánlott lakásokat Devecserben, ötvenegy család használt ingatlant választott, más településre, az állam által kijelölt lakásokba hetvenen költöznének, negyvenhét család pénzt szeretne megsemmisült ingatlanáért, tizenhét pedig egyéb lehetőséget szeretne - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerdán.

A kárfelmérő bizottság folyamatosan végzi a devecseri ingatlanok állapotfelmérését, amivel és ezzel párhuzamosan tájékozódik a lakosság szándékairól - mondta. Azért fontos, hogy minél hamarabb végezzenek a szándékfelméréssel, mivel azokat az ingatlanokat, amelyeket végül bontásra ítélnek, nem mentesítik a szennyeződéstől. A településen keddre újabb két ház bontása fejeződött be.

Kolontáron a korábban lebontott kilenc házon kívül további huszonháromra adtak ki bontási engedélyt, közülük kettőt már el is dózeroltak. A kolontári védőgátnak még folyik a megerősítése. A sérült tározó falán további elmozdulást nem észleltek.

Kolontáron és Devecserben összesen 1400-an dolgoznak, a katasztrófavédelem munkatársai, rendőrök, tűzoltók, katonák, önkéntesek és közmunkások.