Az iszapkatasztrófa károsultjaival egyeztet szerdán a Mal

Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődik meg a peren kívüli egyeztetés a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és Mal Zrt. jogi képviselői között Budapesten. Az első egyeztetéseken a károkról, illetve azok megtérítésének lehetséges módozatairól lesz szó.
Vágólapra másolva!

Szerdán kezdődik meg a peren kívüli egyeztetés a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jogi képviselői között Budapesten.

Az első egyeztetéseken a különböző károkról, illetve azok megtérítésének lehetséges módozatairól lesz szó - mondta korábban az MTI-nek Magyar György ügyvéd, aki több száz károsult magánszemélyt és több önkormányzatot képvisel a polgári és büntetőeljárásokban.

A Mal hétfői közleménye szerint "azonnali intézkedéseket kíván hozni" az október 4-i iszapkatasztrófa sérültjeinek és károsultjainak megsegítésére, ennek érdekében jogi képviselője, Ruttner György ügyvéd tárgyalásokat kezd a károsultak jogi képviselőjével. Ruttner kedden az MTI-nek azt mondta: a támogatási szándék nem a jogi felelősség elismerését jelenti, hanem humanitárius, erkölcsi megfontolásból született.

A Mal Zrt. ajkai iszaptárolójának gátja október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő területeit. A kormány október 6-án kihirdette a veszélyhelyzetet. Az iszapkatasztrófa következtében kilencen vesztették életüket, és mintegy 150-en sérültek meg, egyikőjük állapota hétfőn válságosra fordult.