Választójogot adna a határon túli magyaroknak egy fideszes képviselő

Gulyás Gergely, fideszes képviselő
Vágólapra másolva!
A határon túl élő magyar állampolgároknak is megadná a választójogot Gulyás Gergely fideszes képviselő, az alkotmány előkészítésével foglalkozó parlamenti bizottság alelnöke. Gulyás szerint várhatóan kiveszik az alkotmányból azt a részt, amely a választójog feltételéül szabja a magyarországi lakhellyel való rendelkezést, de ettől még nem kapnak automatikusan szavazati jogot a határon túliak.
Vágólapra másolva!

Vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti - mondta Gulyás Gergely fideszes képviselő, az országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke kedd este a Tv2 Tények című műsorában. Gulyás hozzátette: "nekem az a személyes véleményem, hogy valamilyen formában a határon túl élő magyar állampolgároknak választójogot kell kapniuk".

Gulyás az [origo]-nak elmondta, hogy az alkotmányelőkészítő bizottságon belül működő munkacsoportban a többség támogatta ezt a változást, de ez még nem jelenti azt, hogy a határon túli magyar állampolgárok automatikusan meg is kapják a választójogot.

Gulyás szerint a változtatás azt jelenti, hogy a készülő új választójogi törvényben kell majd rendezni ezt a kérdést, és arra is van lehetőség, hogy megmarad a mostani szabályozás, vagyis továbbra is magyarországi lakhelyhez kötik a szavazati jogot. A képviselő megerősítette, hogy személyes véleménye szerint a határon túl élő magyar állampolgároknak is meg kellene adni a választójogot, de hozzátette, hogy ennek is lehetnek különböző formái. "Ez a konzultációs jellegű képviselettől a teljes mandátumig terjedhet" - jegyezte a meg Gulyás.

Már tavasszal, a határon túli magyarok kettős állampolgárságának megkönnyítéséről szóló törvény elfogadásakor is szóba került a választójog kérdése, a kormányoldal részéről akkor azonban akkor még egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el a szavazati jog kiterjesztéséről.

Orbán Viktor még a kampányban egy interjúban úgy fogalmazott, hogy kétharmados többség esetén az állampolgárságot biztosan megkapják a határon túliak, de "a választójog az egy másik kérdés". Semjén Zsolt kormányfő-helyettes viszont még a posztja elfoglalása előtt beszélt arról, hogy szerinte az állampolgárság szavazati joggal is járna, mert véleménye szerint nincs A és B kategóriájú magyar. Martonyi János külügyminiszter ugyanakkor az állampolgársági törvény elfogadásakor azt hangoztatta, hogy ez nem jár automatikusan a választójog megadásával.

A 2006-os választási kampányban nagy visszhangot váltott ki, amikor a kormányfőhelyettesnek jelölt Mikola István a Fidesz egyik rendezvényén arra utalt, hogy évtizedekre megoldódnának a jobboldal gondjai, ha a határon túli magyarok is szavazati jogot kaphatnának.