Tiltakozó hajléktalanok jelentek meg a parlament ülésén

parlamenti hajléktalan akció, lmp
Vágólapra másolva!
"Lakhatást, ne zaklatást!" feliratú lepedővel tiltakozott néhány hajléktalan a parlamentben az építésügyi törvényhez benyújtott módosító javaslat ellen. A Város Mindenkié csoport által szervezett akcióval azt szeretnék elérni, hogy a javaslatból vegyék ki azt a paragrafust, amely lehetővé teszi a hajléktalanok kitiltását a közterületekről.
Vágólapra másolva!

"Lakhatást, ne zaklatást!" Ezzel a felirattal ellátott lepedőt tartott a magasba néhány hajléktalan a parlament kedd délelőtti ülésén az egyik páholyban. A Város Mindenkié csoport négy hajléktalan tagja egy éppen a parlament által tárgyalt törvénymódosító javaslat ellen tiltakozott. A parlament elé szeptember végén benyújtott, az építésügyi törvény módosítására írt javaslat értelmében az önkormányzatok szabálysértéssé nyilváníthatnák a települések belterületének nem rendeltetésszerű használatát, így akár ki is tilthatnák a közterületről a hajléktalanokat (erről a javaslatról bővebben korábbi cikkünkben olvashat).

A Város Mindenkié csoport közleményt is kiadott, amelyben azt írják, a hajléktalanság lakhatási probléma, amit "érdemi lakáspolitikával és kiterjedt szociális lakáshálózattal, nem pedig zsúfolt tömegszállásokkal, rendőri zaklatással és börtönökkel kell kezelni". A csoport azt kéri a kormánytól, hogy törölje a törvényjavaslatnak azt a részét, amely lehetővé teszi a hajléktalanok kirekesztését.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A tiltakozókat Ujhelyi István szocialista képviselő, országgyűlési alelnök rendre intette, de miután az aktivisták eltették a molinót, végül visszahívták a biztonsági őröket, és nem vezették ki őket a teremből - mondta az [origo]-nak Bene Géza, a csoport egyik aktivistája. Bene szerint meglepő volt számára, hogy az akciójuk után felszólaló ellenzéki képviselők - az LMP, az MSZP, sőt a Jobbik részéről is - a mellett érveltek, aminek érdekében ők is tiltakoztak, hogy vegyék ki a javaslatból a VI. paragrafust, amely lehetővé tenné a hajléktalanok kitiltását.