Papírra sincs pénze az oktatási ombudsmannak

Vágólapra másolva!
Mindössze 1,3 millió forintos szakmai költségvetést kapott az idei évre az oktatási jogok biztosának hivatala, és hiába segítette ki a korábbi miniszter, már nyomtatásra sem jut pénz.
Vágólapra másolva!

Súlyos pénzügyi gondjai vannak az oktatási jogok biztosának, Aáry-Tamás Lajosnak: hivatalában már a nyomtatási költségeket is alig tudják fizetni és vidéki utakra sincs pénz - írja keddi számában a Magyar Nemzet. Korábban a hivatal minden iskolának eljuttatta éves beszámolóját, de erre már nincs pénz. Az ombudsman honlapját üzemeltető cég is fél éve ingyen dolgozik.

Aáry-Tamás a lapnak azt mondta: amikor 2000-ben létrejött a hivatal, még évi 40 millió forint volt a szakmai költségvetésük, de ez az idei évre 1,3 millió forintra csökkent. Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszter évközben hárommillió forinttal kipótolta az idei összeget, de ez csak ideiglenes segítség.

Az ombudsman már egyeztetett a jövő évi költségvetésről Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral és Jávor András közigazgatási államtitkárral, akik megígérték, hogy mindent megtesznek a jövő évi támogatás növeléséért. A biztosnak nincs nagy hivatala, mindössze hét munkatárssal dolgozik. Aáry-Tamás szerint évi 50 millió forintból professzionális munkát tudnának végezni.