Bombabiztos járműveket kapnak az Afganisztánban szolgáló magyarok

Vágólapra másolva!
Egyenként több mint 14 tonnát nyomnak azok MRAP típusú a harcijárművek, amelyekből ötven darabot kap a Magyar Honvédség afganisztáni missziója. A katonáknak új, páncélozott lakókonténereket is vásárolnak, és lehet, hogy teljesen kivonják a jelenleg még használt Mercedes terepjárókat.
Vágólapra másolva!

Az eddigieknél biztonságosabb harcjárműveket, ötven darab úgynevezett MRAP-ot (az angol rövidítés jelentése: aknabiztos, rajtaütésvédett jármű) kap a Magyar Honvédség afganisztáni missziója az amerikaiaktól - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint az egyenként 14,5 tonnás járművek november elején érkezhetnek meg a magyar csapatokhoz, amelyeknek maguknak kell gépfegyverekkel felszerelni azokat.

A honvédség kérte az amerikaiaktól azt is, hogy cseréljék le a jelenleg használt Humwee terepjárókat egy modernebb változatra. Tárgyalnak arról is, a régiek is a magyaroknál maradhatnának, így teljesen ki lehetne váltani a Mercedes típusú járműveket. A Honvédelmi Minisztérium emellett páncélvédett lakókonténereket vásárol, mintegy kétmillió euró értékben.

A parlament hétfőn késő este hagyta jóvá a kormány jelentését az afganisztáni szerepvállalásáról. A Magyar Honvédség a jelenleg Baglan tartományban működő, a helyi erők kiképzésében résztvevő műveleti tanácsadó és összekötő csoport (OMLT) mellé még egy hasonló csoportot küld ki Afganisztánba, illetve már el is utazott egy helikopter-kiképző csoport, akikhez még 13 fő csatlakozik. A honvédség eddig négy katonáját vesztette el Afganisztánban.