Vágólapra másolva!
A Veszprém Megyei Bíróság kedd délelőtt úgy döntött, hogy helyben hagyja Bakonyi László szabadlábra helyezését, viszont a megyei bíróság szerint az első fokon eljáró városi bíróság végzésével ellentétben alapos a gyanú, hogy a Mal Zrt. vezérigazgatója halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést okozott. Az első fokon eljáró bíróság döntése ellen az ügyészség nyújtott be fellebbezést.
Vágólapra másolva!

Az első fokon eljáró Veszprémi Városi Bíróság azon rendelkezést helyben hagyta a másod fokon eljáró Veszprémi Megyei Bíróság három bíróból álló tanácsülése, amely szerint Bakonyi Lászlót szabadlábra helyezték - közölte az [origo]-val Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság szóvivője. Kahler szerint azonban annyiban változott a végzés, hogy a halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúját alaposnak találta a Veszprém Megyei Bíróság a Mal Zrt. vezérigazgatója ellen.

Kahler szerint emiatt más jogi alapra helyezik a nyomozást, mert így a terheltté nyílvánítás már nem kétséges. Ez azt jelenti, hogy a büntető eljárás tovább folyik Bakonyi ellen.

A Mal Zrt. vezérigazgatóját október 11-én helyezte előzetes letartóztatásba a rendőrség, de a Veszprémi Városi Bíróság két nappal később úgy döntött, nincs szükség az előzetes letartóztatásra, Bakonyi szabadlábon védekezhet. Az ügyészség azonban fellebbezett a bíróság döntése ellen, így másodfokon kedden dönt a három bíróból álló tanácsülés.

Bakonyi Zoltánt több ember halálát okozó közveszély-okozással és környezetkárosítással gyanúsították meg a múlt hétfői iszapkatasztrófa miatt. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Bakonyi panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen, de vallomást tett a rendőrségen.

A Mal Zrt. Kolontár közelében lévő vörösiszap-tározójának két hete szakadt át a gátja. A kiömlő vörösiszap Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen is komoly károkat okozott. A szerencsétlenségben kilenc ember életét vesztette, és több mint százötvenen megsérültek. A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket ezen a linken megtalálja.

Az ügyben már kihallgatták gyanúsítottként Deák József műszaki szolgáltatási igazgatót és F. Józsefnét, a Mal Zrt. környezetvédelmi és laborfelelősét, ők jelenleg szabadlábon védekezhetnek.