Békéért imádkoznak a politikai háború miatt feldúlt Esztergomban

esztergom meggyes tamás
Vágólapra másolva!
Érezhető a politikai feszültség Esztergomban, ahol a választást elvesztő eddigi fideszes polgármester, Meggyes Tamás, a párt helyi képviselői és Meggyes utódja között több éles vita alakult ki október eleje óta. Azok az [origo]-nak nyilatkozó esztergomiak, akik, Meggyest támogatják, azt mondták, a korábbi polgármester sokat tett a városért, bár még ő maga is azt állítja, követett el hibákat. Az új polgármester bízik a kiegyezésben, de egy esztergomi nő szerint már csak az imádkozás segíthet a városon.
Vágólapra másolva!

"Nekem még mindig Meggyes Tamás a polgármesterem. Ezen a választás nem tud változtatni, így érzem, és kész" - mondta az október eleji önkormányzati választás eredményéről egy nyugdíjas esztergomi nő az [origo]-nak a város főpostája előtt hétfőn, két héttel az után, hogy Meggyes Tamás 11 év után elvesztette a város vezetését. A választáson minden ellenzéki párt és szervezet összefogott Meggyessel szemben, a függetlenként induló Tétényi Évát az MSZP, a Jobbik, az LMP, az MDF és a Polgári Esztergomért Egyesület is támogatta.

A városban élők fontosnak tartották, hogy ki lesz a polgármester, ezt mutatja, hogy a rendszerváltás óta soha annyian nem szavaztak Esztergomban a polgármesterről, mint idén. A több mint 12 700 szavazatból Tétényi majdnem kétszer annyit kapott, mint Meggyes Tamás, pedig az áprilisi országgyűlési választáson Meggyes a második fordulóban 55,7 százalékkal hozta az Esztergomot is magában foglaló egyéni körzetet.

"Nyugodt, szép az élet"

Az esős, szomorú idő ellenére minden megszólított járókelő szívesen és hosszan beszélt az eredményről, illetve a korábbi és az új polgármesterről, de névvel senki nem akarta vállalni a véleményét. "Tíz emberből nyolc utálja" - mondta a helyi piacon egy kofa Meggyesről. Az asszony hozzátette: "nehogy leírja, hogy ezt kitől hallotta", egy másik idős nő pedig megjegyezte, "őt csak magasztalni lehetett mindig".

Bár többen azt állították róla, hogy fölényeskedve, a helyiektől eltávolodva vezette a várost, a leváltása miatt sajnálkozó asszony szerint ez nem osztott, nem szorzott, mert "egy hétköznapi embernek nem volt vele se dolga, se konfliktusa". "Nyugodt, szép az élet - ez volt a látszat" - mondta az asszony, aki azt mondta, ő már nem akar új polgármestert megszokni, főleg nem egy nőt.

Bár a szavazáson Tétényi fölényesen nyert, a városban nem a nyugdíjas asszony volt az egyetlen, aki sajnálta a korábbi polgármestert. "Jó is meg rossz is, hogy Meggyes elbukott" - mondta egy háromgyerekes polgárőr, aki szerint "ő adott is valamit", például a gyereket pénzzel támogató Szent Miklós Alapot.

Az idős férfi azért szavazott Meggyesre, mert "sokat tett a városért", majd példaként a város forgalmas csomópontjától a városházáig húzódó felújított főutca felé mutatott. Mások is ezt, a Széchényi utcát és az élményfürdőt tartják Meggyes legnagyobb eredményének, de rövid beszélgetés után kiderült, még az őt támogatók sem teljesen elégedettek. "Amikor mi fiatalok voltunk, nagy volt itt az élet. Most az egész utcában nincs egy kiratkat sem, a bódékat csak ünnepnapokon nyitják ki. Hiába sétálóutca, miért sétálgasson ott az ember?" - kérdezte az idős férfi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A felújított főutcát tartják Meggyes egyik legnagyobb eredményének

Aki elégedetlen, úgy érzi, Meggyes csak a turistákra koncentrált, nekik épült az aquapark, az idegenforgalom miatt kezdtek bele nagy szállodaépítesekbe, a városlakók nem sokat kaptak. "Jöjjenek a turisták, persze, de mire? A főutcára? Azon kívül olyan a város, mint egy háború sújtotta övezet. A város szégyene, hogy a Bazilika alatt gaz veri fel az egykori szállót, a közlekedés meg egyenesen katasztrofális" - sorolta a bajokat egy középkorú nő az áruház előtt. "Jó lenne, ha nem csak a Bazilikát nyalnák, hanem a város többi részével is kezdenének valamit" - mondta egy másik nyugdíjas nő.

"Miért ne akarnám ezt elfogadni?"

A Meggyesről beszélő helyiek szinte kivétel nélkül azt mondták, nyugalmat, békességet szeretnének az elmúlt évek botrányos esztergomi közélete helyett. Erre egyelőre nem sok remény látszik, mert hiába váltották le Meggyes Tamást, a közgyűlésben minden egyéni képviselői helyet a Fidesz jelöltjei nyertek el, a Tétényit támogató szervezetek összesen négy helyet kaptak kompenzációs listáról a közgyűlésben.

A többség megszerzése miatt a választási plakátokon magát győztesként ünneplő fideszes többség rögtön a választások után csalást kiáltva megfellebbezte a választások eredményét, Meggyes Tamás pedig nem adta át a polgármesteri irodát Tétényinek arra hivatkozva, hogy szüksége van rá a képviselői munkához. Az alakuló ülésen a fideszes képviselők írásban nyilatkoztak arról, hogy nem akarnak alpolgármesterek lenni Tétényi mellett. Csütörtökre rendkívüli ülést hívtak össze, és négy javaslatot terjesztettek be, ezekben többek között azt vetik fel, hogy Meggyes tovább használhassa a szolgálati autóját és a polgármesteri irodát, Tétényitől pedig elvonnák az összes olyan jogosítványt, amelyet a testület korábban átadott a polgármesternek. Mivel a fideszes képviselőknek kétharmados többségük van, ezeket az indítványokat gond nélkül el tudják fogani a polgármester és az ellenzéki képviselők egyetértése nélkül is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Meggyes Tamás az általa lezárt polgármesteri iroda előtt

A hivatal egyik dolgozója szerint Meggyes nemcsak az irodájából nem költözött ki, a nő úgy érzi, még mindig úgy viselkedik, mintha ő lenne a polgármester, utasításokat is ad, csak nem polgármesterként, hanem frakcióvezetőként. "Ha úgy nézek ki, mint aki megőrült, akkor biztosan ez a látszat, hogy én nem akarok lemondani a polgármesteri posztomról" - mondta Meggyes hétfőn az [origo]-nak. "Az emberek kétharmados többséggel döntöttek arról, hogy Tétényi Éva legyen a polgármester. Miért ne akarnám ezt elfogadni?" - kérdezte Meggyes.

Szerinte más kérdés, hogy milyen jogosítványai lesznek a feladathoz Tétényinek. "A törvény a képviselő-testületre ruházza az önkormányzati jogokat, és az ő döntésük, hogy ezekből mennyit engednek át a városvezetőnek. Az egy dolog, hogy nekem mennyit adtak át, hiszen mi egy oldalon álltunk" - magyarázta Meggyes, miért akarják most visszavenni ezeket a jogokat Tétényitől.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke kedden reggel a Magyar Televízióban azt mondta, hogy a Fidesz még nem tárgyalt az esztergomi történésekről, de leülnek majd Meggyes Tamásékkal, és beszélnek velük, mert szerinte nem jó irányba mennek a dolgok.


Meggyes: "Én is hibáztam"

Az új polgármester is abban bízik, hogy a törvény az ő oldalán áll, azt mondja, van megoldása az egyelőre lehetetlennek tűnő helyzetre, de nem akarja idő előtt kiteregetni a lapjait. "Én hajlandó vagyok a kompromisszumokra, csak egyre nem: ultimátumokat elfogadni" - mondta Tétényi, aki nem látja lehetetlennek az együttműködést, már csak azért sem, mert állítja: nem a korábbi városvezetés céljait és irányvonalait, hanem a stílusát és a kommunikációját akarja megváltoztatni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Tétényi Éva együttműködne a fideszes többséggel

Meggyes szerint a közös munkához az kell, hogy Tétényi bizonyítson. "Eredmények kellenek, költségvetés kell, és ha az olyan lesz, amiben együtt tudunk működni, akkor újra tárgyalhatunk a közös munkáról és az alpolgármesterekről" - mondta Meggyes, aki a választások után még a kolontári és a devecseri katasztrófához hasonlította a polgármesterválasztás eredményét a blogjában. "Én is hibáztam, mert rengeteget dolgoztam, és minél többet dolgozik az ember, annál többet hibázik. De ezek a hibák nem arányosak a választás eredményével" - magyarázta az [origo]-nak Meggyes, aki szerint csak a "lejáratások" miatt vesztette el a választást.

"Egyszerű: Meggyes nyugodjon bele, hogy elvesztette a választást, és adja át a helyét. Hosszú távon pedig csak az lehet megoldás erre az áldatlan állapotra, ha Tétényi belép a Fideszbe, és a képviselőkkel együtt viszik tovább azt a programot, amit Meggyes elkezdett" - vázolta fel az egyelőre lehetetlennek tűnő helyzet megoldását az idős Meggyes-szavazó férfi az [origo]-nak. Egy középkorú nő szerint ennél bonyolultabb a helyzet, és Esztergomon már csak az segíthet, ha "buzgón imádkozunk".