Senki nem tudja, kinek kellett volna kiszúrni a vészjósló jeleket Kolontáron

épül a terelőgát Kolontár és Devecser határában, iszapkatasztrófa, iszapömlés, vörösiszap
Vágólapra másolva!
Nem lehet megállapítani, hogy ki felelős azért, hogy a Mal Zrt. által üzemeltetett kolontári vörösiszaptározó gátja két hete hétfőre vészesen meggyengült és átszakadt. A környezetvédelmi államtitkár, a szerinte illetékes jegyzők és a tározó építését lehetővé tevő hatósági engedély szerint más lehet felelős a kilenc ember halálával járó katasztrófát megelőző ellenőrzések esetleges elmaradásáért.
Vágólapra másolva!

Lehetséges, hogy a Mal Zrt. ajkai vörösiszap-tározójának átszakadt gátját korábban a cégen kívül senki nem ellenőrizte - ez derül ki a cég működésével kapcsolatba kerülő hatóságok eddigi nyilatkozataiból. Az üzem működéséhez szükséges egységes környezethasználati engedélyt a környezetvédelmi hatóság, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség bocsátotta ki még 2006-ban, az [origo] által megtekintett dokumentum azonban nem rendelkezik egyértelműen arról, hogy a hatóságnak vagy másnak ellenőriznie kell-e a gát állapotát, a Mal Zrt. számára önellenőrzést ír elő.

A környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán az [origo]-nak pénteken azt mondta, "sajnálatos módon" az derült ki, hogy a felügyelőségnek nem kellett ellenőriznie a gát állapotát, "állékonyságát". Illés a múlt héten több nyilatkozatában is utalt arra, hogy ehelyett a területileg illetkes jegyzőknek kellett volna ellenőrizniük a gátat. Az ilyen típusú vizsgálatok az adott település elsőfokú építési hatóságának feladatkörébe tartoznak, a tározó esetében a közigazgatásilag illetékes jegyzőnek kellett volna ezeket a méréseket elvégeznie" - mondta az Indexnek múlt szerdán Illés. "Magyarországon - gyalázatos módon - a gátak állékonyságát, de kikötők építését vagy ipari létesítmények ügyét is - az első fokú építési hatóság, azaz az önkormányzat és a jegyző kezeli" - nyilatkozta a Duna Tv-nek pénteken. Az MTI-nek pedig azt mondta, törvénymódosítást kezdeményez, hogy a nagyobb ipari létesítményekkel kapcsolatos, és a veszélyes anyagok tárolására, gyártására vonatkozó építési hatósági jogköröket vonják el a jegyzőktől, nekik ugyanis nincsenek arra eszközeik, hogy a veszélyes üzemeket megfelelően ellenőrizzék.

Illés szavai alapján a Mal Zrt. esetében az ajkai, vagy a devecseri jegyzőnek kellett volna figyelnie a gát állékonyságát. Pénteken az államtitkár nyilatkozataira reagálva közleményt adott ki Ajka jegyzője, Jáger László, lényegében visszautasítva, hogy bármi köze lenne a gáthoz. Az [origo]-hoz eljuttatott közleményben az áll, hogy "fel sem merülhet, hogy Ajka város jegyzője bármilyen eljárás lefolytatására illetékességgel bírna". A jegyző szerint a tározó esetében "sajátos építményfajtáról" van szó, ami szerinte nem a jegyzők hatásköre. A közlemény szerint a vízjogi üzemeltetési engedélyt, az egységes környezethasználati engedélyt, de még a VIII. és IX. kazettákra vonatkozó gátmagasítási engedélyeket is a környezetvédelmi és vízügyi hatóságok adták ki.

A közlemény szerint az ajkai jegyző csak szakhatóságként került kapcsolatba az engedélyezéssel, amikor a felügyelőség felkérte arra, hogy vizsgálja meg, hogy a helyi építési tervnek megfelel-e a Mal engedélykérelme. "A kazetták vonatkozásában a szakhatósági jogkörön kívül sem Ajka, sem Devecser város jegyzője semmiféle ellenőrzési vagy egyéb funkciót nem gyakorolt, építésügyi hatósági és különösen építésfelügyeleti hatáskörét nem tartja megállapíthatónak."

Jáger László az [origo]-nak azt mondta, "sajátos jogértelmezésnek" találja, hogy a jegyzőknek kellett volna ellenőrizniük a gátat, szerinte ugyanis az egyértelműen a felügyelőség feladata, és az egységes környezethasználati engedély is azt írja elő, hogy a rendellenességeket a cég nekik jelenti. Ajkán "tervrajzot, műszaki dokumentációt sosem láttunk" - mondta a jegyző, hozzátéve, hogy ezek nélkül furcsa elképzelés, hogy a jegyzők ellenőrizzék a gátakat. (Az ügyben megkerestük Varga Zsuzsannát, a két hete az iszap által elöntött Devecser jegyzőjét is, de nem sikerült elérnünk. Irodájának telefonszámán a devecseri kárelhárítók jelentkeznek be.)

Az [origo] az ajkai jegyző közleménye miatt megkereste Illés Zoltánt. Az államtitkár azt mondta, ha építményekről, létesítményekről van szó, az elsőfokú építésügyi hatóságot a jegyző jelenti, ő adja ki az építéshez szükséges engedélyeket. Szerinte a hasonló esetekben nem a jegyzőknek kellene dönteniük az engedélyekről, hiszen nekik nincs eszközük arra, hogy eldöntsék, például biztonságosan megépülhet-e egy zagytározó az adott talajon. Kérdésünkre, hogy a vörösiszap-tározóval kapcsolatban milyen, jegyzők által kiadott engedélyekre gondol, Illés nem tudott példát mondani. Korábbi nyilatkozataival ellentétben Illés az [origo]-nak azt mondta, a gát "állékonyságának" ellenőrzése nem a jegyzők feladata lett volna, hanem a törvényi előírásoknak megfelelően a Mal Zrt.-é. Nem tudom, hogy történt-e mulasztás, a nyomozóknak kell kideríteniük - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy vannak-e ismeretei a jegyzők által elkövetett esetleges mulasztásokról.

Az [origo] kérdésére, hogy miért nyilatkozott ellentmondásosan Illés a jegyzők ellenőrzési feladatáról, az államtitkár sajtómunkatársa pénteken azt válaszolta az [origo]-nak, hogy félreértés történhetett. A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája viszont hétfőn azt közölte, hogy a munkatársnak nem volt nyilatkozattételi joga, és a minisztérium álláspontja szerint "a jogszabályi hiányosság, illetve a joghézag is okozhatott félreértéseket".