Másfélmilliárdos kárpótlást fizetne a Mal Zrt. a vörösiszap miatt

Vágólapra másolva!
Öt éven át fizetne évi 300 milliárd forintot az két héttel ezelőtti iszapömlés károsultjainak a Mal Zrt. erről a társaság vezérigazgatója beszélt a Boon.hu-nak.
Vágólapra másolva!

Öt éven át évi 300 millió forintot, összesen másfél milliárd forint kártérítést fizetne a Mal Zrt. a két héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa károsultjainak - mondta Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke a Borsodonline-nak. Az igazgató szerint a felelősség ügyében egyelőre nem lehet pontos véleményeket alkotni, de az emberi tragédiákat valahogy mégis kezelni kell, ennek más módja nincs, mint a kárpótlás és kártalanítás. Tolnay szerint felkészültek arra, hogy a megsérültnél négyszer biztonságosabb, már meglévő tározóba helyezik el a vörösiszapot.

Két hete, október 4-én szakadt át a Mal Zrt. egyik zagytározójának gátja, és 6-700 ezer tonna vörösiszap zúdult Kolontár, Devecser, illetve Somlóvásárhely településekre. A kiömlő maró iszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket, összesen kilenc ember halt meg, és 160-nál többen kerültek kórházba égési sérülésekkel. A katasztrófával kapcsolatos eseményekről szóló összes hírünket itt megtalálja.