Év végéig is tarthat az iszapkatasztrófa miatti veszélyhelyzet

Vágólapra másolva!
Év végéig meghosszabbíthatja a kormány az iszapkatasztrófa miatt meghirdetett veszélyhelyzetet, a parlament szinte egyhangú többséggel meghozott döntése értelmében.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés hétfőn felhatalmazta a kormányt arra, hogy év végéig meghosszabbítsa a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet. A kormány szombaton terjesztette az Országgyűlés elé az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványt, amelyet a képviselők 349 igen szavazattal, és a szocialista Szanyi Tibor ellenszavazatával fogadtak el.

A törvény szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az országgyűlés hatáskörébe tartozik. A veszélyhelyzet elrendelésének lényege, hogy ez speciális intézkedések meghozatalára jogosítja fel a hatóságokat.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztosa korábban azzal indokolta a vészhelyzet meghosszabbításának szükségességét, hogy az érintett területen nem lehet elvégezni a feladatokat a normál közigazgatás keretében, vagyis továbbra is szükség van a fegyveres szervek, ezen belül a honvédség speciális eszközeinek alkalmazására.

Két héttel ezelőtt szakadt át egy Ajka mellett tározó, és a kiszabadult vörösiszap elöntött több környező települést. A kilenc ember halálát követelő és hatalmas környezeti károkat okozó katasztrófáról szóló cikkeinket itt találja.