Iskolai emléknap lett a Trianon-évforduló

díszes Magyar Közlönyt kapott minden képviselő a parlament trianoni emlékülésén
Vágólapra másolva!
Iskolai emléknappá nyilvánította a parlament a trianoni békeszerződés évfordulóját, és az erről szóló határozati javaslat kimondta azt is, hogy állami támogatást kell adni az osztálykirándulásokra a határon túli magyarlakta területekre. A kirándulások szervezésére létrejönne a Magyarság Háza nevű intézmény.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfői ülésén 309 igen és 41 nem szavazattal elfogadta azt az országgyűlési határozatot, amely a trianoni békeegyezmény évfordulóját, azaz a Nemzeti Összetartozás Napját iskolai emléknappá nyilvánítja. Az országgyűlési határozat felkéri a kormányt, hogy készítse elő a feltételeit annak, hogy állami támogatással osztálykirándulásokat szervezzenek határon túli magyarlakta területekre. A parlamenti döntés nyomán létrehozzák a Magyarság Házát is.

A szavazáson csak az MSZP-s képviselők szavaztak nemmel, a többi jelenlévő képviselő támogatta a határozatot. "A június 4-i iskolai emléknap bevezetésének célja nem a közoktatás megreformálása, hanem a határon túli magyarokkal és Trianonnal kapcsolatos elmaradás megváltoztatása" - mondta korábban, előterjesztői beszédében Pokorni Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus szerint az emléknap illeszkedik az aradi vértanúk, a holokauszt, illetve a kommunizmus áldozatairól emlékező iskolai napok sorába.

Pokorni szerint a határon túli, magyarlakta területekre szervezett osztálykirándulások elsődleges célja, hogy a magyar diákok találkozhassanak a velük egyidős társaikkal. Idén 6 ezer magyarországi diák utazott a szomszéd országokba - emlékeztetett a képviselő.

A tervek megvalósulása esetén évente 100 ezer általános és középiskolai diákot utaztatna az állam a határon túli magyarlakta területekre, ami 2-4 milliárd forintba kerülne. A képviselő szerint ennek forrását eleinte pályázati forrásokból kell biztosítani, ám 2013-tól már normatív támogatásként szerepelne a költségvetésben. Pokorni Zoltán fontosnak nevezte, hogy felmérjék a határon túli magyar szervezetek fogadókészségét is.

A Magyarság Háza módszertani háttérintézményként működik majd az iskolai kirándulások megszervezéséhez, illetve bemutatja a határon túli magyar közösségeket. Az intézményt 2012. december 31-ig kell létrehozni.