Bizottság dönt az iszapkárosultaknak felajánlott pénz elosztásáról

Vágólapra másolva!
A polgármesterekből, a védelmi bizottság elnökéből és a megyei önkormányzat főjegyzőjéből álló bizottság fog dönteni arról, hogy mire fordítják az iszapkatasztrófa után létrehozott Magyar Kármentő Alapba beérkezett pénzeket. Péntekig több mint 300 millió forint gyűlt össze, a miniszterelnök szóvivője visszamenőlegesen is adókedvezményt ígért a befizetések után.
Vágólapra másolva!

Kármentő bizottságot hozott létre a kormány; e testület tagjai döntenek arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokra hol van a legnagyobb szükség - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A bizottság elnöke Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke. Tagja a Veszprém megyei önkormányzat főjegyzője, a Belügyminisztérium delegáltja, valamint Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely polgármestere.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az alapba eddig befizetett adományok összege pénteken meghaladta a 300 millió forintot. A kormány arra kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy az adótörvények beterjesztésénél két pontban "emlékezzen meg" a Magyar Kármentő Alapról - mondta Szijjártó. Ennek értelmében az alapba történő befizetések után a lehető legnagyobb adókedvezményt fogják megkapni a befizetők a jogszabály hatályba lépését követően, visszamenőlegesen. Továbbá a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásánál a "civil" 1 százalékot fel lehet majd ajánlani az alap számára is.