Le Monde: Abszolút hatalmat épít ki a zömök, karizmatikus Orbán

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnökről közölt portrét szombati számában a Le Monde című francia napilap. Részletesen bemutatták a politikus fordulatokban bővelkedő pályafutását, és azt írták, saját személye körül központosította a hatalmat. A francia lapnak nyilatkozó Konrád György szerint a jelenlegi magyar rendszer a demokrácia és a diktatúra között ingadozik.
Vágólapra másolva!

"Kell-e félni Orbán Viktortól?" - teszik fel a kérdést a Le Monde című francia napilap szombati számában megjelent cikkben, mert mint írják, Budapesten nagyon diszkréten visszatérnek a régi reflexek: a magyar értelmiségiek ismét szívesebben beszélnek a politikai helyzetről a parkokban, mint a kávéházakban. A lapnak nyilatkozott az egykori ellenzéki Konrád György, aki szerint "csendes félelem" figyelhető meg Magyarországon, barátai egyre gyakrabban jegyzik meg: "Erről inkább ne beszéljünk telefonon".

Konrád szerint Orbán "olyan etatista, aki egyedül akarja irányítani a politikát, a gazdaságot, a médiát, mindent". A 77 éves író az új magyar rezsimet "demokratúra" kifejezéssel írta le, mivel szerinte a demokrácia és a diktatúra között ingadozik.

A liberális francia lap szerint teljes törvényességgel az abszolút hatalom épül ki Magyarországon: Orbán saját személye körül központosította a kormányt, a lóhalálában elfogadott több mint ötven törvény többsége képviselői javaslatokra, tárcaközi egyeztetés nélkül született meg, és a lap szerint az otthoni pálinkafőzés engedélyezése sem tudja eltakarni az általános kormányzati irányt, amelynek lényege a hatalom központosítása és az ellenzék kiiktatása.

A jövő évi magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a Le Monde megjegyzi: Orbán sokat dolgozott a 2004-es uniós csatlakozásért, de tudja, hogy a nacionalista szimbólumoknak köszönheti népszerűségét. Az európai kérdésekben csak a kötelező minimumot teljesíti, beszédei alatt díszletként kizárólag magyar zászlók láthatók, az európai lobogó, amit 2004 óta elődjei szisztematikusan használtak, eltűnt - írják.

A Le Monde azt írja: Orbán zömök testű, feszültséggel teli arcú, karizmatikus szónok, aki jól ismeri a kétértelmű szavak művészetét, amellyel mindenkit kielégít. Az új vezetők sajátos retorikát vezettek be, "nemzeti forradalom", a "lelkek forradalma", "a nemzet újjászületése" kifejezéseket használnak. A Fidesz egy hatalmas jobboldali párt, amelyben a konzervatívok, a liberálisok, valamint az ultra-nacionalisták és az européerek is jelen vannak - teszik hozzá. A lap bemutatja a közintézményekben kifüggesztett Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot is.

A lap szerint Orbánnal szemben egyáltalán nincs szilárd ellenhatalom, miután az ellenzék három kicsi parlamenti frakciója egymással nem áll szóba. Orbán politikai pályafutása "nehezen értelmezhető" - teszik hozzá. A Fidesszel liberális, radikális, alternatív, antikommunista pártot alapított, majd tíz évvel később, 35 évesen Magyarország vezetőjeként Európa legfiatalabb miniszterelnöke lett. Liberális barátai, köztük a német Otto von Lambsdorff, aki Orbánt a Liberális Internacionálé alelnökévé tette, már 1998-ban csalódását fejezte ki amiatt, hogy üstökösként váltott át a radikalizmusból a populista és konzervatív jobboldaliságba.

A Le Monde megjegyzi azt is, hogy 2002-es veresége után Orbán "a haza nem lehet ellenzékben" felszólítással az embereket utcára vitte, a Gyurcsány elleni tömeges tüntetések idején 2006-ban "ügyesen szította a megmozdulást".

A lapnak Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is nyilatkozott, aki a jelenlegi kormányfőről azt mondta: "Orbán fiatal bátor demokrata volt a kommunizmusban, mára öreg despotává vált".

A Financial Times szintén cikket közölte az Orbán-kormány által bejelentett második akciótervről, erről részletesen itt olvashat.