Korrupt magyar határrendészekről ír egy román lap

Vágólapra másolva!
Kenőpénzt elfogadó román határőröket lepleztek le fedésben dolgozó román rendőrök egy román napilap információi szerint. A nyomozás közben kiderült, hogy a román határőrök magyar kollégáikkal együttműködve engedtek át a határon olyanokat, akiknek nem voltak érvényes irataik, vagy épp körözés alatt álltak.
Vágólapra másolva!

A román és a magyar határrendészek 400 euró kenőpénzért akár körözött személyt is hajlandók átengedni a határon, a lejárt érvényességű iratokkal rendelkezők esetében pedig száz euróért hunynak szemet a törvénytelenség fölött - írta pénteken az Adevarul, a legnagyobb példányszámú bukaresti újság. A lap szerint a román hatóságok két román határőrt tartóztattak le, miután fény derült arra, hogy határátlépésre jogosulatlan személyeknek segítő szállítóktól kenőpénzt fogadtak el.

A román lap újságírói részletesen leírják azt a bűnügyet, amelynek felgöngyölítéséhez fedésben dolgozó román rendőrök járultak hozzá. Ők felvették a kapcsolatot az illegális határátlépésben segédkező szállítókkal, és többször is átlépték a határt kenőpénz segítségével Nagylaknál, valamint a Gyula-Varsánd és a Battonya-Tornya átkelőnél. Először június 17-én keltek át a határon törvénytelenül - írja a lap.

Az újság szerint az egyik "szállító" azt közölte a fedésben dolgozó rendőrökkel, mielőtt elindultak volna, hogy a román és a magyar határrendészeknek egyaránt kenőpénzt kell adniuk. A lejárt érvényességű személyes iratok esetében például 50 eurót kell adni a román határőrnek, 50 eurót pedig a magyarnak is.

A lap szerint a magyar határrendészek nagyon óvatosak, és hagyják, hogy román kollégáik átvegyék a teljes összeget. "A magyarok ki se jönnek az őrbódéból, hagyják, hogy a román határrendőrök dolgozzanak a kenőpénzért, amit megfeleznek majd" - írja az Adevarul. A lap szerint a fedésben dolgozó rendőröknek csak "szállítók" segítségével sikerült átlépniük a határt törvénytelenül, amikor egyedül próbálkoztak visszafordították őket.