Orbán: Budapest nem lesz már a botrány fővárosa

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén azt mondta, Budapest eddig a botrány fővárosa volt, de ez mostantól másképp lesz. Tarlós István főpolgármester beszédében a város adósságállománya miatt aggódott, és azt mondta, elköltözteti a közgyűlést, mert az eddig használt terem egy templomra emlékezteti, és így "nem lehet normálisan dolgozni".
Vágólapra másolva!

"A nemzeti ügyek kormánya támogatni fogja a városvezetést" - jelentette be Orbán Viktor kormányfő a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén, amelyen Tarlós István főpolgármester mellett ő is beszédet mondott. A miniszterelnök megígérte a fővárosi képviselőknek, hogy "ránk számíthatnak". Budapestnek az a feladata, hogy megmutassa, egyszer és mindenkorra vége annak, ami volt, korábban ugyanis "a botrány fővárosa" volt - fogalmazott.

A kormányfő után Tarlós István mondott beszédet, és "együttműködő, határozott és gyors munkát" ígért. Megígérte, hogy nem fogják kiszorítani az ellenzéket, szerinte lesznek közös pontok, mert egy város irányítása pragmatikus feladat, és a politika itt kevésbé dominál, mint a parlamentben.

A főpolgármester szerint a város pénzügyi helyzete aggasztó, és egyáltalán nem biztos a finanszírozhatóság a 2011-es évben. A BKV adósságállománya már 800 milliárd forintnál is több - mondta. Ezek miatt szerinte lehet, hogy szükség lesz "radikális lépésekre" - ezt azonban nem részletezte.

Tarlós azt is mondta, hogy a közgyűlési üléseket át fogják vinni a Deák tér melletti városházára, mert "ezekben a padokban nem lehet normálisan dolgozni". Szerinte túlságosan templomszerű a hangulat, ezért csak az ünnepi üléseket fogják itt tartani. A közgyűlési üléseket régóta a Váci utcai új városháza díszes nagytermében tartották, ahol eddig is szinte elvesztek a fővárosi képviselők. A terem még üresebbé válna ebben a ciklusban, mert a fővárosi közgyűlési képviselők számát megfelezték - 66 helyett már csak 33-an vannak.

A fővárosi közgyűlés titkos szavazással főpolgármester-helyettessé választotta György Istvánt, Csomós Miklóst, Pesti Imrét és Bagdy Gábort. Valamennyi jelölt 32-32 érvényes szavazatot kapott. (A közgyűlés munkájában jelenleg 32 képviselő és Tarlós István főpolgármester vesz részt.) György István a városüzemeltetést, Csomós Miklós az oktatást és a kultúrát, Bagdy Gábor a pénzügyeket, Pesti Imre pedig az egészségügyet és a szociális ágazatot felügyeli majd.

Orbán és Tarlós beszéde videón

A képviselők döntöttek a főpolgármester és helyettesei illetményéről és juttatásairól: Tarlós illetményét havi 671 500 forintban állapította meg, valamint havi 201 465 forint költségátalányt állapítottak meg, és biztosították a hivatali autó és telefon magáncélra is kiterjedő használatát. György István illetménye 670 ezer forint, Csomós Miklós illetménye havi 654 ezer forint és jogosult 130 ezer forint költségátalányra. Pesti Imre havi illetménye 630 ezer forint, Bagdy Gábor 661 ezer forintot kap, valamint biztosították a főpolgármester-helyetteseknek a hivatali gépjármű és telefon használatát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!

Németh Zoltán, Fidesz-KDNP frakció vezetője arról beszélt, hogy szeretnének egy más stílust megvalósítani a közgyűlésben. Szeretnénk a kormányzó többségként, a főváros vezetőiként megbecsülni az ellenzéket, amelyet a fővárosi polgárok juttattak a közgyűlésbe. Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője gratulált Tarlósnak, és jelezte: a szocialista frakció konstruktív ellenzéki szerepre készül. Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője azt ígérte, minden olyan ügyet támogatnak majd, ami a főváros érdekét szolgálja. Szabó György, a Jobbik frakcióvezetője is azt hangsúlyozta, szakmai munkát kívánnak folytatni a testületben.