Nyolcszázmilliárdos adósságot nyög a BKV egy belső tanulmány szerint

Vágólapra másolva!
Összesen 800 milliárd forintnyi adóssága van a BKV-nak - derül ki a cégvezetés által a főpolgármester számára készített összesítésből. A dokumentum szerint a cég eszközparkjának megújítása 2000 milliárd forintba kerülne.
Vágólapra másolva!

Kétezermilliárd forintba kerülne a BKV eszközparkjának teljes körű megújítása - derül ki abból a csütörtökön készült, MTI által ismertetett összesítésből, amelyet Kocsis István, a BKV vezérigazgatója küldött Tarlós István főpolgármesternek. Ez az összeg a 2009-es bruttó hazai össztermék (GDP) 7,7 százaléka.

A dokumentumból kiderül, hogy a BKV belső eladósodottsága 720 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy az optimális műszaki szint eléréshez ekkora összegű beruházás lenne szükséges. A társaság jelenlegi eszközállományának értéke 280 milliárd forint.

A BKV külső adósságállománya szeptember 30-án 78,4 milliárd forint volt, amiből csak a bankhitelek és pénzkölcsönök 70 milliárd forintot tesznek ki. A többi rész lízingből, illetve bankgaranciából és szállítói tartozásokból tevődik össze.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester pénteken, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén egyebek között azt mondta: egyáltalán nem biztos, hogy finanszírozható lesz a főváros 2011-ben. Tarlós hivatkozott a Kocsistól kapott dokumentumra, amely szerint a cég adósságállománya összesen eléri a 800 milliárd forintot, és azt mondta, "ez a helyzet majdnem kezelhetetlen". Tarlós szerint fel kell kérni az Állami Számvevőszéket, hogy állapítsa meg, finanszírozható-e Budapest, erről Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetnek majd.