Több magyar városban is határérték feletti a szálló por

Vágólapra másolva!
A Greenfo.hu szerint főleg Nyíregyházán és Budapesten, de más városokban is a határértéknél nagyobb a szálló por koncentrációja. Az előrejelzések alapján a hét végéig jelentős javulás nem várható.
Vágólapra másolva!

Hétfő óta a legtöbb hazai nagyvárosban az egészségügyi határérték felett van a szálló por koncentrációja a városok központi területein - olvasható a Greenfo.hu környezetvédelemmel foglalkozó honlapon. A portál szerint a határérték túllépés egyes mérőállomások esetén meghaladja az egészségügyi határérték százötven százalékát is.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőállomás szerint Nyíregyházán és Budapesten észlelték a legmagasabb értékét, de Dorogon, Győrött és Veszprémben is a határérték feletti szálló por koncentrációja. A meteorológiai előrejelzések alapján lényeges javulás a hét végéig nem várható.

A Környezet-egészségügyi Intézet szerint a szálló por koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki, míg hosszútávon a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében.