Vágólapra másolva!
Szabadlábon védekezhet Bakonyi Zoltán, akit az iszapkatasztrófa kapcsán gyanúsítottak meg. Hétfőn a miniszterelnök a parlamentben jelentette be, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját. Bakonyi magasba tartott kezekkel távozott a bíróságról szerdán.
Vágólapra másolva!

Szabadlábon védekezhet az iszapkatasztrófa kapcsán meggyanúsított Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. vezérigazgatója. Erről a Veszprémi Városi Bíróság döntött szerda délután. Kahler Frigyes, a bíróság büntető kollégiumának vezetője azt mondta, hogy a bíróság "nem látott bizonyítottnak olyan okot", hogy a gyanúsított befolyásolhatja a tanúkat, a bizonyítási eljárást vagy bizonyítékokat tüntethet el. Az ügyészség ugyanis erre alapozta az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványát - tette hozzá.

Bánáti János ügyvéd szerint a bíróság azért nem helyezte előzetesbe védencét, mert nem áll fenn a bűncselekmény alapos gyanúja, ahogy a bizonyítékok eltűntetésének és a tanúk befolyásolásának veszélye sem. Az ügyész fellebbezést nyújtott be, így a végzés nem jogerős.

Bakonyi Zoltánt hétfőn vették őrizetbe a rendőrök, több ember halálát okozó közveszély-okozással és környezetkárosítással gyanúsították meg a múlt hétfői iszapkatasztrófa miatt. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Bakonyi panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen, de vallomást tett a rendőrségen.

Ügyvédje szerint Bakonyi Zoltán "nagyon részletes vallomást tett, s tanácstalan ő maga is, hogy a kazetta beomlása miért következett be". Az ügyvéd szerint az ügyészség arról tájékoztatta őket, hogy "nagyon magas tudással" rendelkező szakértőt rendeltek ki, egyelőre nem tudni, mikorra készül el a jelentése. Az ügyvéd szerint Bakonyi Zoltán gyanúsítása kizárólag amiatt történt, mert egy katasztrófatervet úgy írt alá első számú vezetőként, hogy "abban nem elegendő intézkedés szerepel", például mit kell tenni, amikor bármely okból bekövetkezik a vörösiszap-tározó "szétrobbanása". Az ügyvéd kitért arra is, nem tudja, vannak-e terhelő vallomások a védence ellen, ugyanis - mint mondta - a hatályos eljárási szabályok szerint a védővel csak az eljárás lezárásakor kell közölni a vallomásokat.

Bakonyi Zoltánt nem sokkal 14 óra után vitték be a bíróságra, vezetőszár volt rajta, fejét kabátjával takarta. Az MTI fotói szerint az ítélethirdetés után Bakonyi Zoltán kabáttal a fején, magasba tartott kezekkel távozott a Veszprémi Bíróság épületéből.

A Mal Zrt. vezetése vasárnap egy közleményben azt írta, egyetértenek a miniszterelnökkel abban, hogy a tényleges felelősöket meg kell találni, és azzal is, hogy a cég a felelőssége arányában térítse meg a károkat. A cég vezetői korábban azt nyilatkozták, hogy nem érzik magukat felelősnek a tragédiáért, az iszaplerakót és a gyárat minden szabályt betartva üzemeltették. A Népszabadság szerdán azt írta, hogy már több mint huszan tettek terhelő vallomást Bakonyi Zoltánra.

A Mal Zrt. Kolontár közelében lévő vörösiszap-tározójának múlt hétfőn szakadt át a gátja. A kiömlő vörösiszap Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen is komoly károkat okozott. A szerencsétlenségben hét ember életét vesztette, és több mint százötvenen megsérültek. A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket ezen a linken megtalálja, itt pedig percről percre követheti az eseményeket.