Nem felelős az iszapkatasztrófáért a Mal Zrt. az elnök szerint

Vágólapra másolva!
A Mal Zrt. elnöke továbbra is kitart amellett, hogy a vállalat nem felelős a múlt hét hétfőn történt iszapkatasztrófáért - Tolnay Lajos erről a Figyelnőke adott interjúban beszélt. Az elnök szerint mindent megtesznek azért, hogy együttműködjenek a cég élére kijelölt kormánybiztossal.
Vágólapra másolva!

A MAL Zrt. mindent megtesz azért, hogy a miniszterelnök által megjelölt négy feladatban a kijelölt katasztrófavédelmi kormánybiztossal együttműködjön - jelentette ki Tolnay Lajos, a MAL Zrt. elnöke a Figyelő következő számában megjelenő interjúban. "Számunkra is fontos, hogy a katasztrófa okait kivizsgálják, és abban is érdekeltek vagyunk, hogy a felelősség kérdése is azonosítható legyen. Ugyanilyen fontos a károk enyhítése és a cég üzemszerű működésének újraindítása" - mondta Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke a Figyelőnek adott interjújában. Tolnay Lajos közölte: a dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért.

Az elnök feladatának tekinti a károk enyhítésében való részvételt, és mindent megtesz azért, hogy a vállalat biztonságosan újból üzemszerűen működjön. Figyelmeztet arra, hogy értéke csak egy működő vállalatnak van, ez a károsultak megsegítése szempontjából is fontos, és a tevékenység folytatásának nincs akadálya, mert a vörösiszap biztonságos elhelyezését megoldották. Szerint a Mal Zrt.-nek csak akkor van értéke, ha működik. Nem lehet két év múlva újraindítani, "nincs az a pénz" - mondta.

Tolnay szerint ha a termelés nem indulhat újra, akkor 1100 alkalmazottjuknak és a beszállítóik 1500 dolgozójának nem lesz munkája. Kiszámolták, hogy 2014-ig az állam 7,3 milliárd forint bruttó adóbevételtől esik el, a segélyezések 2 milliárd forintba kerülnek, és a segélyezett családok becsült banki hitelállománya 1,5-2 milliárd forint. "Mi segíteni akarunk, létrehozunk egy alapot. De csak egy működő cég tud helytállni. Abszolút kizárom, hogy az üzemet nem engedik újra működni, hiszen teljesen biztonságos megoldás van a vörösiszap elhelyezésére, és a vevőink nagyon várják az alapanyagot" - mondta az interjúban az elnök.

Vevőik egyelőre megpróbálják áthidalni az anyaghiányokat, 4-5 nap kiesés még nem okoz jóvátehetetlen károkat. De ha nem indulhatnak újra, elveszítik őket. "Komoly meccsünk volt a nekünk hitelező bankkonzorcium képviselőivel is, de egyelőre sikerült meggyőznünk őket" - tette hozzá Tolnay Lajos, aki szerint nincs értelme a leállításnak. "Itt nem svindlerek működnek, hanem külföldön is elismert szakemberek" - jegyezte meg. A MAL exportál, az európai piacok 13 százalékát ők látják el, termékeik most jutottak el Indiába, az Egyesült Államokba.

Az interjúban az elnök kijelentette: nem igazak a hírek, hogy off-shore tulajdonosaik lennének, magyarországi bejegyzésű cégeken keresztül három magyar magánszemély a tulajdonos. Mint mondta, az ő tulajdonrésze 40 százalékos, Petrusz Béla és Bakonyi Árpád 30-30 százalékkal bír. A cég külföldi leányvállalatai közül a timföld őrleményeket gyártó szlovéniai Silkemnek szállítanak timföldet, és ha a MAL nem indul újra, akkor ők is leállnak. Ezért értesítették a fő vevőiket. A Silkemet azonban át tudják állítani másfajta timföldre. De van egy termék - az úgynevezett tabulár timföld -, amelyet például az amerikai hadiipar használ turbinagyártáshoz, ezt csak az ajkai, alacsony nátron tartalmú alapanyagból tudják elkészíteni. A boszniai bányájuk akkor is tud működni, ha Magyarországon leállnak a termeléssel, mivel van a közben timföldgyár. A magyarországi bányákat azonban le kellene állítani.