A Fidesz nem kér az alpolgármesterségből Szegeden

Vágólapra másolva!
Botka László szegedi szocialista polgármester hat fideszes képviselőnek is felajánlotta az alpolgármesteri tisztséget, de Bohács Zsolt fideszes frakcióvezető szerint a párt képviselői nem kívánnak alpolgármesterek lenni.
Vágólapra másolva!

Solymos László (MSZP) személyében csak a várospolitikai alpolgármestert választotta meg szerdai alakuló ülésén a szegedi közgyűlés, pedig Botka László hat fideszes képviselőnek is felkínálta a tisztséget, ők azonban valamennyien visszautasították a felkérést.

Solymos László - aki az elmúlt két ciklusban is alpolgármesterként vett részt a város irányításában - 28 szavazatot kapott a 29 tagú testületben. Botka László (MSZP) polgármester közölte, a város működőképességének fenntartásához legalább három alpolgármester szükséges, hiszen a fővárosi után a szegedi az ország legnagyobb költségvetésű és intézményrendszerű önkormányzata.

A politikus elmondta, négy alpolgármesterre tesz majd javaslatot, az alakuló ülésen azonban csak Solymos alpolgármesterré választását indítványozta, illetve fideszes képviselőket kért fel az alpolgármesteri posztra. Elsőként a Fidesz korábbi polgármesterjelöltjét, B. Nagy Lászlót javasolta gazdasági alpolgármesternek, majd a párt öt képviselőjének kínálta fel a városfejlesztési alpolgármesteri posztot, a felkérést azonban valamennyien visszautasították.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője közölte, a párt képviselői nem kívánnak alpolgármesteri tisztséget vállalni. A frakció a következő, október 27-i közgyűlésen egy az elmúlt nyolc év történéseit kivizsgáló bizottság felállítására tesz majd javaslatot. "A Fidesz a vizsgálóbizottság munkájának befejezése után határoz arról, hogy esetleg vállal-e politikai felelősséget a város irányításáért" - tette hozzá. Bohács szerint az önkormányzat munkája nem áll le, egy alpolgármester tökéletesen elég a város működtetéséhez, a polgármester tevékenységét pedig több száz fős apparátus segíti.

Az önkormányzati választáson a csongrádi megyeszékhely húsz egyéni mandátuma közül tizenegyet a Fidesz, kilencet az MSZP-Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei szereztek meg. A kompenzációs listán kiosztott nyolc mandátumból három-három a Fidesznek és az MSZP-nek jutott, s a közgyűlés tagja egy-egy jobbikos és LMP-s képviselő is, így önmagában sem az MSZP-nek, sem a Fidesznek nincs többsége a testületben.