Újraindul a termelés a Mal Zrt. gyárában

Vágólapra másolva!
A hét végén újra beindul a termelés az ajkai timföldgyárban - jelentette be a Mal Zrt. kormánybiztosa. A gyárat azután állították le, hogy a múlt hétfőn a hozzá tartozó zagytározó gátja átszakadt. A vegyipari szakszervezet szerint először fel kell fűteni a rendszert.
Vágólapra másolva!

Az ajkai timföldgyárban elkezdődött a hőtermelés, és a hét végén újra indul a termelés - jelentette be Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa kedden délután. A kormánybiztos szerint keddtől a Mal minden telephelyét a rendőrség őrzi, és ellenőrzése alá vonta az informatikai rendszert is. Bakondi azt mondta, a menedzsmentet nem menti fel, hanem felügyelőket rendel föléjük. Nem veszi át a tulajdonosi jogokat sem, csak a törvényben meghatározott jogait gyakorolja - tette hozzá.

A kormánybiztos azt mondta, kedden házkutatás volt a Mal budapesti központjában, és még a napfolyamán találkozik a cég igazgatóságával és felső vezetőivel. A kérésére az APEH elkezdte a cég teljes revízióját. Az MTI kérdésére, hogy addig lesz-e a MAL állami felügyelet alatt, míg ki nem termeli az állam által kifizetett kártalanítási költségeket, Bakondi korainak tartotta még a választ.

A Mal Zrt. ajkai gyárában azután állt le a termelés, hogy a múlt hétfőn átszakadt a gyárhoz tartozó zagytározó gátja, és a kiömlő vörösiszap két falut öntött el, nyolc ember halálát okozva. A katasztrófa másnapján Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felfüggesztette a cég termelői tevékenységét, így a gyár leállt.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) többször kérte a termelés újraindítását, mondván, anélkül 1100 ott dolgozó ember megálhetése kerül veszélybe. Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben is a katasztrófával kapcsolatos feladatok között említette, hogy biztosítani kell a munkát az üzemben, és meg kell tartani a munkahelyeket.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke az [origo]-nak kedden kora délután azt mondta, a termelés addig biztosan nem tud újra elindulni, amíg a gyártáshoz szükséges, a rendszerben levő elegyet - amely a szünet miatt szobahőmérsékletűre hűlt - újra fel nem fűtik 100-102 Celsius fokosra. Ezt azonban a kormánybiztos engedélye nélkül nem lehet megtenni - tette hozzá.

Bakondit hétfőn nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak, és adták át neki a Mal Zrt. irányítását. Erre egy hétfőn elfogadott jogszabály adott lehetőséget, amely a biztos hatáskörébe rendeli a Mal Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését. Bakondi kinevezését megelőzően őrizetbe vették a Mal Zrt. igazgatóját, Bakonyi Zoltánt.

Bakonyit a rendőrség azzal gyanúítja, hogy "elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását". Emiatt környezetkárosítással és több ember halálát okozó közveszélyokozással gyanúsítják.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője szerint "a nyomozás eddigi adatai maximálisan megalapozzák a nyomozó hatóság döntését és a gyanúsítás tényét is". Az NNI az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását - tette hozzá. A bíróság döntéséig az igazgató őrizetben marad.

Itt megtalálja a vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket.