Megegyezett a bizottsági helyekről Tarlós és Horváth

Vágólapra másolva!
Megállapodott a budapesti Fidesz és MSZP a fővárosi közgyűlés bizottsági helyeiről, valamint a tanácsnokok számáról - közölte a szocialisták kampányfőnöke. A bejelentés szerint Tarlós István főpolgármester és Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető egyezsége a választási eredményekkel arányos helyzetet teremt a bizottságokban is.
Vágólapra másolva!

Megszületett a politikai megállapodás Tarlós István főpolgármester és Horváth Csaba, az MSZP leendő fővárosi frakcióvezetője között kedden - közölte Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke. Molnár szerint mandátumarányos, a konstruktív ellenzéki szerepnek megfelelő megállapodás született, amely a szocialisták Zöld Budapest programjának a megvalósítását is szolgálja.

Molnár szerint a megállapodás tartalmazza a bizottsági helyek elosztását, a külső szakértők, a tanácsnokok számát és a frakció működésének kereteit. A kampányfőnök szerint a fővárosi példa pozitív a több kerületben tapasztalható helyzethez képest, ahol vagy teljesen ki akarják zárni a szocialista képviselőket az önkormányzatból, vagy a választási eredménynél lényegesen szerényebb képviseletet akarnak nekik biztosítani.

Az első politikai egyeztetés a múlt szerdán volt a fővárosi MSZP és Tarlós István, illetve György István főpolgármester-helyettes között. Az október 3-i választáson Tarlós István a szavazatok 53,37 százalékát szerezte meg, Horváth Csaba pedig 29,47 százalékot kapott. A főpolgármesterrel együtt 34 fős testületben tizenhét képviselője lesz a Fidesz-KDNP-nek, tíz az MSZP-nek, három a Jobbiknak, és három az LMP-nek.

Átvették a megbízóleveleket

Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés október 3-án megválasztott tagjai kedd reggel vették át megbízólevelüket a Városháza dísztermében. A főpolgármesternek és a képviselőknek a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elnöke, Cserny Ákos adta át a megbízólevelüket, a képviselők a közgyűlés pénteki alakuló ülésén teszik le az esküjüket.

Miután az FVB megállapította, hogy az egyes jelölőszervezetek listáiról kik szereztek mandátumot, három szocialista képviselő - Gajda Péter, Steiner Pál, Szabados Ákos - és egy jobbikos - Staudt Gábor - lemondott fővárosi képviselői mandátumáról. Az ő helyükre a jelölőszervezetük jelentheti be, kinek kéri kiadni a mandátumot, de ezek az eljárások még nem fejeződtek be jogerősen. A lemondott képviselők helyére lépők, illetve azok, akik a keddi ünnepségen nem tudtak megjelenni (Jávor Benedek, Németh Szilárd és Tüttő Kata), megbízólevelüket később veszik át.