Az éj leple alatt formálódott tovább a médiaalkotmány

Vágólapra másolva!
Az éjszaka közepén tárgyalta a parlament a média tartalmi szabályairól szóló törvényt. A sokszorosan módosított szöveg az ellenzék szerint már kezd javulni, de még mindig zavaros, és jobb lenne kihagyni belőle az internetet. A fideszes L. Simon László újabb módosítással igyekszik elkerülni, hogy a törvény a blogokra is vonatkozzon.
Vágólapra másolva!

"Egyre inkább az az érzésem, hogy erre a törvényre semmi szükség nincs" - mondta Karácsony Gergely, az LMP képviselője kedden hajnali egykor, amikor már egy órája zajlott a parlamentben "a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól" szóló törvényjavaslat, az úgynevezett médiaalkotmány részletes vitája, amelyre alig több mint egy tucat képviselő volt kíváncsi.

A hajnali fél kettőig húzódó vitában szinte csak ellenzéki képviselők szólaltak fel. A kivétel L. Simon László, a kulturális és sajtóbizottság fideszes elnöke volt, aki egy rövid hozzászólásában ismét kijelentette, hogy nem céljuk a blogok és egyéb közösségi tartalmak szabályozása. L. Simon egyik, hétfőn benyújtott kapcsolódó módosító indítványa tovább pontosítaná a törvény fogalommeghatározásait, és kimondaná, hogy csak azok az internetes lapok minősülnek sajtóterméknek, "amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak".

Internet és reklám

A törvényjavaslat egyik legtöbbet vitatott része a kedd hajnali vitában is az volt, hogy pontosan mire terjedjen ki a jogszabály hatálya. "Egy ilyen törvénynek a fogalmak tisztázása lenne a feladata, ehhez képest már teljes fogalmi zűrzavar van" - mondta az LMP-s Karácsony arra utalva, hogy már többször is átírták a tervezetnek a fogalmakat meghatározó részét. Mandur László, az MSZP képviselője és Schiffer András LMP-frakcióvezető is azt javasolta, hogy az internetet teljes egészében vegyék ki a törvényből.

Schiffer azt is javasolta, hogy hagyják ki a szövegből a reklámokra vonatkozó részeket. Szerinte már most is több törvényben szétszórva találhatók a reklámokra vonatkozó szabályok, egy újabb csak a zűrzavart növelné. A jobbikos Novák Előd ezzel szemben azt kérte a kormánypártoktól, támogassák azt a módosító indítványukat, amely lehetőséget teremtene a reklámadó kivetésére. Elképzelésük szerint minél több közszolgálati tartalmat nyújtana egy csatorna, annál kisebb lenne ez az adó.

Kiegyensúlyozatlan tájékoztatás

Novák üdvözölte L. Simon több korábbi módosítóját, amelyekkel szerinte a törvényjavaslat már "kezd életképes formát ölteni". Külön kiemelte, hogy nem törölnék ki a sajtótörvényből azt a rendelkezést, amely tájékoztatási kötelezettséget ír elő az állami szervezetek részére. A Jobbik Novák szerint külön ki fogja kérni Pálffy István KDNP-s képviselő egyik, a fideszes többség által a bizottságban leszavazott javaslatát, amely a sajtó kötelességévé tenné a házasság és a család védelmét.

Több képviselő is örömét fejezte ki, hogy L. Simon egyik módosító indítványa törölné a szövegből azt a rendelkezést, amely szerint "a tájékoztatási kötelezettség megsértését jelentheti, ha egy jelentős közéleti eseményről elmarad a tájékoztatás". Schiffer András viszont kifogásolta, hogy a "tárgyilagos és kiegyensúlyozott" tájékoztatás általános követelményként maradt a javaslatban: "A barikad.hu-n hogy akarják a kiegyensúlyozott tájékoztatást érvényesíteni?" - kérdezte a Jobbikhoz kötődő oldalra utalva.

A törvényjavaslatot még június 11-én, pénteken délután nyújtották be Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők. A törvény egyes hibáit akkor a kormánypárti képviselők is elismerték, ezeket L Simon László igyekezett orvosolni összesen tíz módosító indítvánnyal. Ezeket aztán a képviselő augusztus végén visszavonta, és négy újat nyújtott be helyettük. Ezeket hétfőn két további, úgynevezett kapcsolódó módosító indítvánnyal pontosította. Cser-Palkovics a vita végén bejelentette, hogy támogatják L. Simon összes indítványát. Ezekről várhatóan a jövő héten szavaz a parlament.