Megválasztották az egyszínű Médiatanácsot

Vágólapra másolva!
A parlament kétharmados többsége megválasztotta az ORTT helyébe lépő Médiatanács tagjait és elnökét, akik 9 évig tölthetik be poszjukat. Az összes tag a Fidesz jelöltje, miután a a jelölőbizottságban leszavazták az ellenzéki jelölteket. Az ellenzéki pártok a közszolgálati kuratóriumba delegálhattak tagokat, de abban is kormánypárti többség lesz.
Vágólapra másolva!

Hétfő este megválasztotta az országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyébe lépő Médiatanács tagjait. A testület elnöke Szalai Annamária lett, akit korábban a miniszterelnök már kinevezett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöki posztjára. A testület tagjai: Auer János, Kollarik Tamás, Koltay András, és Vass Ágnes lettek, mandátumuk 9 évre szól.

A 259 igen és 89 nem szavazattal megválasztott tagok valamennyien a Fidesz jelöltjei. A Médiatanács tagjait egy olyan parlamenti bizottság jelölte, amely a szokásostól eltérő módon működik: a frakciók egy-egy képviselőjéből áll, akik azonban képviselőcsoportokat mandátumainak megfelelő szavazattal rendelkeznek. A bizottság hétfői ülésén a KDNP visszavonta jelöltjét, a kétharmados kormánytöbbség pedig leszavazta az ellenzék jelöltjeit, így a parlament elé már csak a fideszes jelöltek kerültek.

Auer János jogász, 1998-tól ügyvéd, 2001 óta a T-Mobile, majd a Magyar Telekom jogtanácsosa. Kollarik Tamás jogász, az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója, 2006-tól zuglói önkormányzati képviselő volt, 2010-től pedig a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ ügyvezetője. Koltay András jogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa. Vass Ágnes korábban ügyvédként dolgozott.

Ugyancsak hétfőn este megválasztották az MTV-t, a Duna TV-t, a Magyar Rádiót és az MTI-t felügyelő testületek helyébe lépő, a tulajdonosi és felügyeleti jogokat gyakorló Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagját. Ebben az esetben a tagokat az országgyűlés egyenként választotta kétharmados többséggel. A Fidesz és a KDNP Bencze Izabellát, László Miklóst és Varga Szilviát delegálta, az MSZP Kránitz Lászlót, a Jobbik Silhavy Mátét, az LMP pedig Németh Vladimirt. A kuratóriumban kormánypárti többség lesz, mivel a Médiatanács delegálhatja a testület elnökét és még egy tagját.