Veszélyes anyaggá nyilvánítaná a vörösiszapot a kormány

Vágólapra másolva!
Az EU-ban is veszélyes anyaggá nyilváníttatná a vörösiszapot a magyar kormány - közölte vasárnap Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár. Az anyag Magyarországon korábban annak számított, de az EU-csatlakozás után lekerült a veszélyes hulladékok listájáról. Illés most az EU-hulladéklistát is kibővítené vele.
Vágólapra másolva!

A vörösiszap veszélyes anyaggá minősítését fogja kezdeményezni Magyarország - közölte Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár, aki a katasztrófa sújtotta kolontári terület sajtóbejárásán beszélt erről vasárnap délután, újságírók előtt. A vörösiszap Magyarországon korábban veszélyes hulladéknak minősült, de ez az uniós csatlakozáskor megváltozott , mivel az uniós szabályok szerint nem minősül veszélyes hulladéknak.

Az [origo] pénteken számolt be róla, hogy a vörösiszapot az EU jogszabályai szerint veszélyes hulladékká lehetne nyilvánítani, de ezt eddig egyetlen tagállam sem kezdeményezte. Az ajkai tározóból kiszabadult anyag veszélyessége elsősorban nem a nehézfémtartalomnak, hanem az erős maró hatásnak köszönhető: egy EU-egyezmény szerint 11,5-ös pH-érték felett minden maró anyag veszélyes (erről itt olvashat részletesen). Ahhoz, hogy Magyarországon pH-értéktől függetlenül minden vörösiszapot veszélyes hulladékként lehessen kezelni, az EU közös hulladéklistáján kellene ilyen minősítéssel ellátni a vörösiszapot, és akkor minden más tagállamban is veszélyessé nyilvánítanák.

Pénteken Illés is arról beszélt újságíróknak, hogy az ajkai tározókban lévő anyag pH-értéke 13-as körül van, a világ "jobb" helyein viszont ez az érték 10-es a hasonló tározókban. Az államtitkár hozzátette, hogy az alumíniumgyártás mindettől függetlenül a világ más részében is veszélyes üzem.

Az államtitkár a gát anyagáról azt mondta, hogy a korábbi állításokkal ellentétben az nem kemény, és ezt egy a gátról felvett anyagdarab szétmorzsolásával bizonyította. Elmondta, hogy a tározóknak nincs alapozása, ezért az egyenletesebb súly elosztás érdekében a IX-es tározóban lévő lúgos folyadék egy részét egy másik kazettába szivattyúzzák át.