Orbán: Egyre nő a rés a gáton

Vágólapra másolva!
"Nagy valószínűséggel be fog dőlni a gát" - nyilatkozta rendkívüli sajtótájékoztatón Ajkán szombaton Orbán Viktor. Szombaton éjjel ugyanis repedések keletkeztek a hétfőn megsérült vörösiszap-tározó gátján, a rés egyre tágul. Ha kidől a gátfal, félmillió köbméter iszap ömölhet ki a kormányfő szerint. Kiürítették Kolontárt, a devcseriek készen állnak a menekülésre.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő szombaton délelőtt Ajkán rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót tartott. Azt mondta, tegnap késő esti órákban a vörösiszap-tározó északi falán repedések keletkeztek, ezért "valószínűsítették, hogy fennáll a további baleset veszélye". Szakemberek elemezték a fal állapotát és megállapították, hogy reális kockázata van, hogy a fal bedől, és a mögötte lévő vörös-iszap kiömlik - közölte Orbán. A bent lévő anyag összetételéről jelenleg nincs pontos tudás - tette hozzá. Ezért helikopterekkel vettek mintát a tározóban levő iszapból.

Orbán szerint éjjel a hadsereg készenlétbe helyezte magát, és Kolontárról akár 3000 fő telepítésére készen áll. Eddig 715 embert telepítettek ki a faluból, a közbiztonság és a vagyonvédelem biztosított. Devecseren 6000 lakos tartózkodik, a rendvédelmi erők itt is készen állnak a kitelepítésre: 319 katona, 127 szállítójármű, és vasúti szerelvények is menetre készen állnak. Pánik nincs a településen, a lakosok is felkészültek az esetleges kitelepítésre - mondta a miniszterelnök.

A gátszakaszok távolodnak egymástól, tegnap esti óráktól ma reggelig 2 centimétert mozdultak el. Ezért "nagy valószínűséggel arra kell számítani, hogy a fal be fog dőlni" - fogalmazott a kormányfő. "Felkészültünk a baj elhárítására, a lakosság, a folyóvizek védelmére" - tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta, gátakat kezdtek építeni a tározó és Kolontár között, hogyha bekövetkezik az újabb baleset, akkor az iszap áramlását fel tudják fogni, vagy lassítani. A legutolsó, negyedik gát magában a faluban (Kolontáron) épül fel. Ha a gát fala kidől, körülbelül 500 ezer köbméternyi anyag kiömlésének veszélye áll fenn, ez a hétfői mennyiség felének felel meg. Több repedés is található a falon, az ott kifolyó folyadékból páraoszlop szabadul fel, ez is megerősíti, hogy reális a nyílás, a teljes fal kidőlésének veszélye. Ha kiáramlik az anyag, ugyanazon az útvonalon halad, mint korábban - magyarázta.

A miniszterelnök megismételte, hogy a folyóvíz pH-értékét sikerült csökkenteni arra a szintre (13-ról 9 körüli értékre), amely már nem veszélyezteti a Duna élővilágát. A folyóvíz pH-ja folyamatosan csökken.

Arra a kérdésre, hogy újabb kazetták vagy tározók átszakadása lehetséges-e, a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy vizsgálják ezt is jelenleg is, mindenre fel vagyunk készülve, "a lehető legrosszabb helyzetre érvényes forgatókönyvvel kel rendelkeznünk" - mondta. Az összes magyarországi vörösiszap-tározó ellenőrzése már zajlik - tette hozzá.

Az üzem újraindítása kizárólag kormánydöntéssel lehetséges, ez a döntés egészen biztosan nem fog hétfőn megszületni. "Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában eddig szokás volt" - mondta Orbán, a felelősségre-vonásra utalva, és hozzátette, hogy "Magyarországon néhány hónapja új időszámítás kezdődött". Hétfőn az Országgyűlésben ez ügyben fel fog szólalni a miniszterelnök, aki elmondta azt is teljes körű információt fog nyújtani az Országgyűlésnek. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg még nincs olyan információ, ami alapján az emberi felelősséget pontosan meg tudnák állapítani, de határozottan állítja, hogy emberi felelősséget kell keresni - olvasható a kormány vörösiszap-katasztrófáról szóló honlapján.

A gát megerősítéséről szóló cikkünket itt olvashatja el. Az eseményeket percről percre követheti ebben a cikkünkben.

Hétfő délután mintegy 40 perc alatt öntötte el a három települést a vörös sárfolyam, és magával ragadott szinte mindent, hét ember halálát okozta, egy eltűnt személyt pedig még mindig keresnek. A katasztrófában csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól. A hétfői katasztrófáról szóló, és azóta született összes cikkünket itt olvashatja el.