A zagytározó északi oldala repedt meg

Vágólapra másolva!
Megrepedt a hétfőn megsérült ajkai vörösiszap-tározó gátjának északi oldala, emiatt rendelték el szombaton hajnalban Kolontár kiürítését, és szólították fel a devecserieket a készülődésre. A gáthoz folyamatosan érkeznek a munkagépek, és jelölik ki az építési területet. Egy négyszáz méter hosszú, Kolontárt kettészelő gátat építenek. Helikopterekről különleges műszerekkel vizsgálják, hogy mekkora tömegű iszap zúdulna ki, ha újra átszakadna a zagytározó gátja.
Vágólapra másolva!

Szombaton reggel kiürítették Kolontárt, a devecserieket pedig felszólították a készülődésre, miután hajnalban a védelmi bizottság úgy döntött, hogy a zagytározó megsérült gátja miatt fel kell készülni egy újabb gátszakadásra. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a vörösiszap-tároló északi oldalán keletkeztek újabb repedések és szakadások.

A kiürített Kolontárra folyamatosan érkeznek a munkagépek, hogy elkezdjék a gát építését, a szakemberek már jelölik ki az építési területet. A térség fölött órák óta katonai helikopterek köröznek, ellenőrzik az ajkai vörösiszap-zagytározó sérüléseit és vízszintjét, ennek ismeretében döntenek a szükséges védekezési munkálatokról.

Az MTI tudósítójának nyilatkozó szakemberek szerint nincsenek veszélyben Devecser lakói és épületei, és ha a védőgát Kolontáron elkészül, az esetleg kizúduló vörösiszap elkerüli a Veszprém megyei kisvárost. Egy négyszáz méter hosszú, négy-öt méter magas gátat építenek, amelynek koronateteje hat méter, az alja pedig húsz méter széles lesz. A gát kettészeli majd a vörösiszappal elöntött Kolontár települést, ezzel megvédik a hétfői áradatban épen maradt településrészt. A 8-as útig vezető védőgátat úgy építik, hogy ha ismét vörösiszap ömlene Devecser határába, az a település lakóházaitól messzebb terüljön el. A szakértők szerint a sűrűbb tartalmú iszap lassabban árasztaná el ezt a részt, és a védőgát képes megmenteni Kolontárt, illetve Devecsert.

A légi rendészet MD-500 típusú helikoptere egy mentőcsövet ereszt a vörösiszap-tározóba, hogy megmérje a folyadék sűrűségét, ennek alapján tudják meghatározni a szakemberek, hogy egy esetleges gátszakadásnál hány százezer köbméter iszap zúdulna a veszélyeztetett körzetbe. Az MTI tudósítója a kiürített Kolontáron megtudta azt is, fokozott készültséget rendeltek el a katonaság, a rendőrség és a légierő állománya körében, továbbá egy másik MD-500 helikopter is készültségben áll, speciális felderítő eszközökkel, köztük hőkamerával és mérőműszerekkel.

Az eseményeket percről percre követheti ebben a cikkünkben.

Hétfő délután mintegy 40 perc alatt öntötte el a három települést a vörös sárfolyam, és magával ragadott szinte mindent, hét ember halálát okozta, egy eltűnt személyt pedig még mindig keresnek. A katasztrófában csaknem 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól. A hétfői katasztrófáról szóló, és azóta született összes cikkünket itt olvashatja el.