Pánik helyett füvet nyírnak és napoznak a devecseriek

Vágólapra másolva!
Bár reggel az esetleges kiürítés hírére megijedtek a devecseriek, a kisváros lakói kora délután már kutyasétáltatással, fűnyírással foglalták el magukat. A településre vezető összes utat lezárták, a katasztrófavédeőkön és a lakókon kívül senkit nem engednek be a rendőrök. Az [origo] riportja az újabb gátszakadás árnyékában várakozó Devecserről.
Vágólapra másolva!

"Reggel volt ijedtség" - mondta az [origo] Devecseren tartózkodó tudósítóinak egy középkorú férfi, aki a szülei háza előtti gyepet nyírta kényelmesen a fűnyírójával szombaton kora délután. A férfi szerint hat körül szólt át a szomszéd, hogy kiürítik Kolontárt, és a devecserieknek is össze kell pakolniuk. Azt mondta, maximum húsz kilót vihetnek magukkal. Már összecsomagoltak, készen állnak az indulásra.

Egy Devecser dombos részén álló házban lakó idős férfi azt mondta az [origo]-nak: már fél négy-négykor terjedtek olyan hírek a szomszédok között, hogy probléma van a gáttal. Szerinte a devecseriek nem kaptak megfelelő tájékoztatást a helyzetről, bár a városi tévé bemondta, hogy mindenkinek fel kell készülnie a kitelepítésre, a legfontosabb információkat a televíziókból tudták meg. Az idős férfi szerint az elmúlt napokban többször tiltakoztak a devecseriek és a kolontáriak a szűkös információk miatt.

"Hát, pánikolunk" - mondta egy idős devecseri asszony, akihez reggel 6 körül kopogott be a szomszédja, hogy kitelepítik Kolontárt. Egy Devecserben sétálgató idős férfi azt mondta: Kolontár csak egy kis község, Devecser viszont város, "ha ezt is elönti az iszap, akkor nagy lesz a baj".

"Folyamatos téma volt" - mondta az idős férfi lánya arról, hogy a devecseriek hogyan éltek együtt az utóbbi években az iszaptározóval. Szerintük a tározó építése miatt kellett megváltoztatni a Tarna patak medrét, és a vasútvonalat is át kellett helyezni. "Hát hová viszik ezt?" - mondta az idős férfi lánya, aki szerint sokan csodálkoztak, hogy a tározó megépítése óta az évek során egyre magasabbra és magasabbra emelték a gát falait.

"Előkerülnek most olyanok, hogy szivárgott a gát, de én például nem is tudtam róla" - mondta egy devecseri tinédzser. A fiatal lány barátnőivel ült ki kutyát sétáltatni az egyik devecseri utcára a szép kora őszi napsütésben. A Devecseren született lány szerint szülei sem tudtak róla, hogy a településtől nem messze hatalmas iszaptározó van. Hétfőn meglepetésként érte őket, hogy az iszap elöntötte Kolontárt és Devecser egy részét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Kolontáron is átfolyó Torna patak. További képekért kattintsona fotóra!

"Devecser halott" - ez van belefirkálva egy néhány devecseri fiatal által körbeállt kocsit belepő vörösszínű porba. Egyikük az origónak azt mondta, hétfő óta megállt az élet Devecseren, nem volt dolgozni ő sem, minden nap a mentésben segített. "Nem igazán tudják, hogy mi lesz" - mondta. Szerintük nem az a kérdés, hogy átszakad-e a gát, hanem az, hogy mikor

"Szíven is szúrnám őket" - mondta felháborodva a Devecser szélén álló háza mellett egy fiatalember a Mal Zrt. vezetőiről. Délután 6 órakor lakossági fórumot tartanak Devecseren, "ott lesz a polgármester, ott lesz mindenki, csak a hétfőn átszakadt gátat üzemeltető cég vezetői nem jönnek el soha".

A Devecserre vezető bekötőutakat a rendőrség kivétel nélkül lezárta. Minden autót megállítanak, csak a helyieket, a helyközi buszokat és a vonatpótló buszokat engedik át. A devecseri behajtónál posztoló egyik rendőr az [origo]-nak azt mondta, éjfél óta áll a kereszteződésben, semmilyen információt nem tud arról, hogy mi van Kolontáron és Devecserben, de azt az utasítást kapta, hogy senkit nem engedjenek be a lakókon, és a katasztrófa elhárításán dolgozókon kívül.

A lehetséges kitelepítés ellenére Devecser szombaton dél körül csendes és nyugodt volt, az utcákon alig pár ember lézeng, nincsen nyoma nagy készülődésnek vagy kapkodásnak. Szombaton hajnalban egyre nagyobb repedések jelentek meg a hétfőn megrongálódott ajkai vörösiszap-tározó gátjának falán, emiatt kiürítették egész Kolontárt, Devecser lakosságát pedig felszólították, hogy készüljön fel a menekülésre. A vörösiszap-katasztrófáról szóló összes cikkünket ezen a linken megtalálja, itt pedig percről percre követheti a szombati eseményeket.