Két újabb holttestet találtak a devecseri vörösiszapban

Vágólapra másolva!
Egymás után két eltűnt holttestét is megtalálták Devecser mellett a vörösiszap-katasztrófa áldozatai után kutató hatóságok, így hétre emelkedett az iszapömlés áldozatainak száma. A hatodik és a hetedik áldozatot is a vörösiszapban találták meg egymástól pár száz méterre - közölte a katasztrófavédelem az [origo]-val. Az iszaptározót üzemeltető cég vezetője szerint minden szabályt betartottak. Devecseren és Kolontáron szesztilalmat rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Két újabb holttestet találtak péntek délután Devecser mellett a vörösiszappal elöntött térségben; ezzel hétre emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma - közölte Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő az [origo]-val. A szóvivő azt mondta, hogy a megtalált áldozatok az eddig eltűntként keresett emberek, de személyiségi jogokra hivatkozva nem árult el róluk részleteket, így azt sem, hogy férfi vagy nő áldozatokat találtak. A TV2 híradója szerint egy idős férfi és egy idős nő holttestét találták meg.

Dobson az első holttest megtalálása után az [origo]-nak azt mondta, hogy a testre a keresők eddig azért nem bukkantak rá, mert iszap alatt volt. Később, a másik áldozat felbukkanása után hozzátette: a második testet az elsőtől pár száz méterre találták meg, szintén az iszapban. Egy eltűnt embert továbbra sem találnak.

A speciális mentők a katasztrófa bekövetkezte óta éjjel-nappal keresik az eltűnteket, a katasztrófavédelem eddig három eltűntről tudott, két nőt és egy férfit kerestek. Hétfő óta többször átkutatták utánuk a vörösiszappal elöntött Torna-patakot, illetve lecsapolták a halastavat is, de eddig nem jártak eredménnyel. A térségben tovább kutatnak az utolsó eltűnt ember után.

Három halott egy nap alatt

Pénteken hárommal növekedett az áldozatok száma, egy az iszapkatasztrófában súlyosan megsérült 81 éves férfi meghalt a veszprémi kórházban. A katasztrófa egyik legsúlyosabb, Győrben ápolt sérültjének állapota is rosszabbodott (róluk itt olvashat bővebben).

A hétfői katasztrófa után összesen több mint 150 sérültet láttak el a kórházakban, többen még mindig súlyos, életveszélyes állapotban vannak, vegyi égési sérülések miatt. A sérültek többségét hat kórházban kezelik: az ajkai Magyar Imre Kórházban, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban, a győri Petz Aladár Megyei Kórházban, Budapesten pedig a Honvédkórházban, a Péterfy Sándor utcai kórházban, valamint a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházában.

Kevesebb iszap volt a tározóban a megengedettnél

Az iszaptározót üzemeltető Mal Zrt. vezetője szerint a cég minden szabályt betartott, és minden az előírásoknak megfelelően történt. Bakonyi Zoltán, a zrt. vezérigazgatója pénteken azt mondta, a vegymérések az utolsó pillanatig normális értékeket mutattak, a fizikai ellenőrzéseken sem találtak eltérést.

Bakonyi szerint az iszapréteg sokkal kevesebb volt a tározóban a megengedettnél. Betűre pontosan betartottunk minden szabályt - jelentette ki. Arra az újságírói kérdésre, hogy a cég dolgozói hetekkel korábban észleltek-e szivárgást, Bakonyi azt mondta: "a csorgó vizek azért vannak, hogy összegyűjtsék".

Szesztilalmat rendeltek el

Devecser és Kolontár települések önkormányzata alkoholfogyasztási tilalmat vezetett be, a tilalom visszavonásig érvényes - olvasható a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság péntek esti felhívásában. Dobson Tibor, a helyszíni kárelhárítás szóvivője azt mondta: a katasztrófasújtotta területen senki nem lehet olyan állapotban, ami további veszélybe sodorhatja, azaz senki nem lehet ittas.