Ötre emelkedett az iszapömlés halottjainak száma

Vágólapra másolva!
Elhunyt a hétfői iszapömlés egyik súlyos sérültje, akit Veszprámben kezeltek. Ezzel ötre emelkedett a katasztrófa áldozatainak száma. A kataszófa egyik legsúlyosabb, Győrben ápolt sérültjének állapota is rosszabbodott.
Vágólapra másolva!

Ötre emelkedett az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlés halálos áldozatainak száma, miután meghalt az egyik súlyos sérült, akit a veszprémi kórházban kezeltek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) jelentése szerint a 81 éves férfi, akit az ajkai Magyar Imre Kórházból szállítottak át a veszprémi kórházba, péntek hajnalban hunyt el sérülései miatt.

Eközben péntekre kissé rosszabbodott az egyik legsúlyosabb sérüléseket szenvedett beteg állapota, akit nem vehetnek le a lélegeztető gépről a jövő héten sem - közölte a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa, Tamás László János. Az idős embernél - aki a testfelülete több mint hetven százalékán sérült meg az erősen lúgos folyadéktól - most jelentkeznek a mérgezéses tünetek. A másik itt kezelt beteg állapota - aki testfelületének 30-35 százalékán szenvedett sérülést - stabil, több műtétet kell majd végrehajtani rajta, de azt még nem tudják, mikor lehet. Az itt ápolt harmadik beteg állapota - aki testfelületének 10-15 százalékán szenvedett sérülést - javult.

A hétfői katasztrófa után összesen több mint 150 sérültet láttak el a kórházakban, többen még mindig súlyos, életveszélyes állapotban vannak, vegyi égési sérülések miatt. A sérültek többségét hat kórházban kezelik: az ajkai Magyar Imre Kórházban, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban, a győri Petz Aladár Megyei Kórházban, Budapesten pedig a Honvédkórházban, a Péterfy Sándor utcai kórházban, valamint a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházában.

Csütörtökön 11 ember sérült meg a vörösiszap-lavina által sújtott ajkai térségben a kárfelszámolási munkában. A hétfői iszapömlésben négyen haltak meg azonal, három ember eltűnt, őket még keresik.