Nyomoz a rendőrség az állítólagos jobbikos választói lista miatt

Vágólapra másolva!
Rendőrségi nyomozás indult a Jobbik állítólagos, személyes adatokat tartalmazó választói listájának ügyében ismeretlen tettes ellen. A feljelentést az IVB tette az ügyben, amelyhez egy választó juttatott el egy beadványt, amely szerint a XX-ben a Jobbik 500-600 lakos adatait gyűjtötte össze.
Vágólapra másolva!

Személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen a BRFK, miután az Országos Választási Bizottság (OVB) feljelentést tett az önkormányzati választások előtt egy választópolgárok személyes adatait tartalmazó nyilvántartás miatt. Az OVB azután tett feljelentést, hogy valaki egy jobbikos adatbázis miatt bejelentést tett náluk. A beadvány szerint az egyik fővárosi választókerületben 500-600 lakos személyes adatai szerepelnek egy adatbázisban. Emiatt a napokban a Hírszerző már a Jobbik "Kubatov-listájáról" írt.

A beadvány szerint az adatbázis "egy jobbikos nyilvántartás", de a nyilvántartásból ez nem derült ki egyértelműen, ezért az OVB ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, amelyben egy képviselőjelöltet is megneveztek, aki érintett lehet az ügyben.

Csütörtök reggel a Hírszerző arról írt, hogy 1700 huszadik kerületi Jobbik-szimpatizáns nevét, lakcímét, személyi számát tartalmazó adatbázis jutott a birtokukba. A lista táblázatos formában, ABC sorrendben, szavazókerületi lebontásban rögzíti azoknak a szavazóknak az adatait, akik a Jobbiknak adták kopogtatócédulájukat - írta az internetes portál Itt a Jobbik "Kubatov-listája" címmel. A lap egyik olvasója szerint nem csak a pesterzsébeti Jobbik-szavazókat gyűjtötték össze, de más budapesti kerületből (VIII., XI. kerület) is hozzájutott ilyen adatbázisokhoz.

Harsányi László, a Jobbik XX. kerületi elnöke csodálkozott a lista hallatán. A Hírszerzőnek azt mondta, hogy a tagokról és a szimpatizánsokról van listájuk, de az csak 400 nevet tartalmaz. "Ők azok, akik regisztráltak nálunk, segítik a munkánkat, mindannyian hozzájárultak az adataik rögzítéséhez. Igaz, mi csak nevet, lakcímet és telefonszámot kértünk, személyi számot nem" - idézte a lap. Harsányi ugyanakkor elismerte, hogy a kopogtatócédulák gyűjtése közben nem tudják egyesével ellenőrizni az aktivistáikat, hogy azok ne tudják kiírni az ajánló szelvényen található adatokat, de szerinte segítőik nem éltek vissza ezzel.

Csütörtökön Novák Előd, a Jobbik alelnöke közölte, a Jobbikban szigorúan tilos a listázás, nem úgy, mint a Fideszben. A Jobbik alelnöke szerint a párt XX. kerületi szervezetének vezetői nem tudnak választói adatbázisról, vagy arról, hogy az kitől származhat. Azt mondta, vizsgálják a listát és várják a nyomozás eredményét. Novák Előd szerint ugyanakkor a kérdéses lista "a Kubatov-listákhoz képest legfeljebb kivonat".