Újraindítaná a termelést az iszapkatasztrófa után a timföldgyár

Vágólapra másolva!
A termelés újraindítását fontolgatja az ajkai timföldgyár, amelynek vörösiszap-tározójából a héten nagy mennyiségű veszélyes anyag ömlött a környező falvakra. A gyárat üzemeltető Mal Zrt. pénteki közleményében a kötelezettségeire hivatkozva jelezte, hogy újra kellene indítaniuk a gyárat, és egyúttal pénzt ígért a termelés bevételeiből a helyreállítására. A cég szerint jól haladnak a kárelhárítási munkák, több új gát készült, és új gépekkel semlegesítik a tározókból csorgó esővizet.
Vágólapra másolva!

200 000 eurós segélyalapot nyitott pénteken a vörösiszap-katasztrófa utáni kárenyhítésre és a helyreállításra a Mal Zrt. - közölte a cég péntek délután. Az átszakadt ajkai vörösiszap-tározót üzemeltető társaság arra kérte a külföldi és magyar ágazati partnereit, hogy ők is juttassanak támogatást az alapba, továbbá azt ígérte, hogy termelésének újraindítása után további pénzt csoportosít a kárenyhítésre.

A cég közleményében jelezte, hogy a katasztrófa ellenére rövid időn belül újra kellene indítania a timföldgyártást az ajkai üzemben. "[A Mal Zrt.] üzleti kötelezettségeit és egyéb feladatait csak akkor tudja ellátni, ha az üzem termelése azonnal, gyakorlatilag újraindulhat" - áll a közleményben, amely szerint a cég vevői várhatóan csak a jövő hét közepéig "tartanak ki". A közlemény alapján nem egyértelmű, hogy a gyár mikor indítaná újra a termelést: azt írják, hogy "a startjeltől még 72 óra szükséges a termelés megindításához, a 70 bar-os gőz biztonságos előkészítése a szomszédos üzemnél 48 órát igényel".

Az újraindult termeléshez a Mal Zrt. egyelőre egy "nagyon kis iszaptárolót kíván használni" - írják. A cég a most megsérült tározóját egy éven belül szeretné helyreállítani, és ígéretet tett a teljes rekultiváció megkezdésére.

Semlegesítenek és gátakat építenek

Az újraindítási tervekkel párhuzamosan folyik az iszapömlés utáni kárelhárítás, amelyben az egyik fontos feladatot még mindig a tározóból csorgó csapadékvíz semlegesítése jelenti. A cég közleménye szerint pénteken a sérült X-es kazetta déli oldalán egy újabb berendezést állítottak munkába a csapadékvíz semlegesítésére, ezzel kétszeresére növelve az eddigi kapacitást. Szintén pénteken megkezdték egy következő semlegesítő berendezés telepítésének előkészítését is, amit már egy Kolontárhoz közelebbi területen fognak elhelyezni.

A sérült tározónál a legfontosabb feladat a csapadék és csurgalékvizet megtartó körgát megépítése volt, ami 470 méter hosszan befejeződött - írják. A gát magassága 3-4 m, ettől délre erőművi salakból 395 m hosszan pernyegát is épül, aminek a befejezéséhez még 20 méternek kell elkészülnie. A második védelmi vonal becsült hossza 600 m, magassága 2 m. Ennek a tározóval párhuzamos, 200 méteres szakasza elkészült, de további 400 métert még meg kell építeni a vasúti töltéssel párhuzamosan is. A 3. védelmi vonal 450 m hosszban elkészült, magassága 2,5 m - közölte a Mal Zrt.

Feltérképeznék a sérülteket

A cég szerint Kolontáron és Devecseren minden nap 50-50 ember vesz részt a lakosság kárenyhítésében. A Mal Zrt. 10 millió forint segélyt juttatott el a cég szakszervezeti alapítványához a környezeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére - írják.

Ezen kívül a cég döntött a katasztrófa súlyos sérültjeinek megsegítéséről is, de állításuk szerint ezt eddig adatvédelmi okok miatt nem volt módjuk megtenni. Hétfőtől ezért Devecserben és Kolontáron segélypontot hoznak létre, ahol a súlyos sérültek számát kívánják feltérképezni és egészségkárosodásuk mértékét megismerni. A Mal a segélypontok felállításához kérte az érintett települések vezetőinek segítségét is.

Mal-dolgozó az egyik áldozat
A Mal Zrt. közleményében azt írja, fájdalommal vette tudomásul, hogy K. Imre, aki 35 évig volt a vállalat alkalmazottja és a szakszervezet megbecsült tagja, 78 éves korában a katasztrófa áldozata lett. A Mal Zrt. rendkívüli segélyben részesítette, ezenfelül átvállalta a temetés költségeit is.