A vörösiszap porától óvják a kolontáriakat

Vágólapra másolva!
Még mindig nem találják a hétfői iszapömlésben eltűnt három embert Kolontáron, pedig a katasztrófavédők még a halastó vizét is leengedték. A Marcalon továbbra is gipszet adagolnak a vízbe. A Rábában és a Mosoni-Dunánál lévő torkolatánál 9-es pH-értéket mértek, a Dunán Komáromnál pedig a semlegeshez közelítő 8-as értéket. Az elöntött településeken a szárazabbra fordult idő miatt a vörös portól óvják a helyieket.
Vágólapra másolva!

A belterületek megtisztítását követően megkezdik a külterületek mentesítését a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken. A munkában sok önkéntes is közreműködik, folyamatosan érkeznek lapátokkal a környező településekről. Jelenleg is folyik a korábban átszakadt 10-es tározó körgátjának erősítése, amit száz emberrel és 25 nehéz teherautóval végeznek. A biztonságra nyolcvan rendőr vigyáz folyamatosan a térségben.

Devecserben még mindig több utca le van zárva, Kolontárra a sajtó képviselőit csak a kijelölt sátorba engedik, az újságírók, a fotóriporterek és a tévéstábok csak szervezett formában, egy nap három alkalommal, felügyelet mellett juthatnak be az iszappal elöntött utcákba és a házak közé. A város katasztrófa sújtotta részén zárva vannak az üzletek és a benzinkút. Kora reggel többen maszkban indulnak munkába, iskolába.

Még keresik az eltűnteket

A speciális mentők is folytatják az éjszakára felfüggesztett keresést a hétfői iszapkatasztrófában eltűnt három ember után. Munkájukat erősen nehezíti, hogy helyenként még mindig méteres magasságú az iszap és a keresőkutyákat sem tudják bevetni. Előzőleg leeresztették a kolontári halastó vizét, de itt nem találták meg őket.

Kolontáron a polgármester összeírja azokat, akik nem akarnak visszatérni házaikba. Az ő nyilatkozatuknak megfelelően végzik a kárfelszámolást: ha kijelentik, hogy nem akarnak már visszatérni megsérült vagy részben megsemmisült házaikba, akkor ledózerolják az épületeket.

Hígul a lúg a Dunában

A szennyezés egyelőre nem érte el Budapestet - közölte Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója péntek délelőtt. A vízügyi hivatal folyamatosan méri a Duna fővárosi szakaszánál a víz pH értékét, de egyelőre nincs jele emelkedésnek. Azt nem tartják valószínűnek, hogy a fővároshoz is elérne a szennyeződés.

Az idegeneket kizárják
A Veszprém megyei védelmi bizottság pénteki döntése értelmében Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településekre a hétvégén csak az ott lakók és hozzátartozóik, valamint a védekezésben és kárelhárításban résztvevők mehetnek be - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség határozottan lép fel azokkal szemben, akik annak ellenére lépnek be a katasztrófa sújtotta lezárt területre, hogy arra nem kaptak engedélyt. A településekre érkezőket névjegyzék alapján azonosítják.

Az ORFK szerint folytatják a fokozott rendfenntartó járőrözést a környéken a közbiztonság fenntartása érdekében. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját továbbra is a Készenléti Rendőrség támogatja, jelenleg is száz rendőr biztosítja a három település rendjét, és a folyamatos mentési munkálatokat. Lopás, rablás vagy egyéb más bűncselekmény nem történt - közölte az ORFK.


Csütörtök déután halpusztulás jeleit észlelték katasztrófavédők a Duna főágán, valamint a Mosoni-Duna és a Rába torkolatánál. A Rába és a Duna torkolatában 9,1 pH-értéket mértek, és szórványos halpusztulásról érkezett jelentés. Ahhoz, hogy a folyó élővilágát meg lehessen menteni, 8 alá kell vinni a pH-értéket, ennyit mértek Dunán Komáromnál. A hétfő délután bekövetkezett ökológiai és ipari katasztrófa után a Torna-patak vizében 13,5-es pH-értéket mutattak ki, majd a szennyező anyag a Marcal folyóba kerülve kipusztította annak teljes élővilágát. A Duna főágát csütörtök délre érte el a vörösiszap-szennyeződés.

Nem fenyegeti a Fekete-tengert a Kolontár mellett kiömlött vörösiszap - közölte pénteken Alekszej Jablokov, az orosz tudományos akadémia munkatársa. Jablokov szerint az Ajka melletti iszapömlés aligha lehet majd érezni a Duna 200-300 kilométeres szakaszán túl. Magyarországra nagyon komoly rekultivációs munka vár, mivel a vörösiszappal átitatott talajon semmi sem terem meg. Földcserére lesz szükség, és a szennyezett földet "közepes aktivitású vegyi hulladékként" kell kezelni - közölte.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Dobson szerint pénteken a katasztrófavédelem helikopterről szórt gipszet a Marcalba annak érdekében, hogy semlegesítsék a lúgos hatást illetve csökkentsék a folyó pH-értékét. Erre azért van szükség, mert egy másik tározóból folyamatosan 100 ezer köbméter lúgos vizet engednek a folyóba.

Veszélyes a por

Mivel időközben az időjárás kedvezőre fordult, és a szennyeződés poralakban terjed, a katasztrófavédelem mindenkinek azt javasolja, hogy a kiosztott porvédő maszkot viselje, mivel nem tanácsos belélegezni a szálló vörösiszapból származó port.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, amelynek következtében mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert még keresnek, és több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.