"Büdös, mint a kolera" - három napja áll az iszapban két falu

Vágólapra másolva!
Csütörtökön először engedték be a kárelhárítókat Kolontár leginkább iszap borította utcájába a katasztrófavédők, akik eddig túlélők és gázpalackok után kutattak. A falut ellepték a takarításban részt vevő emberek, a devecseriek viszont inkább csak magukban takarítanak, kevés segítséget kapnak. Még azt sem tudják, hová kellene vinniük a házakból kimeregetett iszapot.
Vágólapra másolva!

Bár három nap telt el azóta, hogy az Ajka melletti tározóból kitörő több százezer köbméter vörösiszap elöntötte a környező településeket, először csütörtökön mehettek be a kárelhárítók Kolontárnak abba a részébe, amelyet a legsúlyosabban érintett az iszapömlés. Eddig csak a tűzoltók és a katasztrófavédelmi szakemberek dolgoztak ott: túlélők után kutattak, és gázpalackokat kellett eltávolítaniuk. Az iszapömlés a Kossuth Lajos utca hídon túli részét rongálta meg a leginkább, a híd is leomlott a kiömlő iszap alatt, az átkelőt pontonhíddal pótolták. Innen látótávolságban van a zagytározó gátja.

Az utcába az ott lakókat még mindig nem engedik be, csak a kárelhárítók mehetnek be, és az újságírók - jelentette tudósítónk a helyszínről. Az utcában lakók azt mondták, nem akarnak visszaköltözni a lakóhelyükre, azt azonban egyikük sem tudta megmondani, hogy mihez fog kezdeni.

Egy tűzoltó - aki az elsők között érkezett meg hétfőn a katasztrófa helyszínére - azt mondta az utcáról, "ez nagyon szarul nézett ki". "A tévé ezt nem adja át, ami akkor itt volt" - mondta. Bár látszik, hogy ezen a környéken nagyon sokat dolgoztak a katasztrófavédők, katonák, tűzoltók, még mindig látszik, hogy egyes házakban három méter magasan is hömpölygött a vörös iszap. Az intenzív munkának köszönhetően az utcára került tárgyak nagy részét már eltakarították, de a közeli mezőn a legkülönfélébb oda sodródott tárgyakat lehetett látni, van például konzervnyitó.

Egy kilométerre sodort egy fát az ár

A kolontári serénykedéshez képest nagyon visszafogottnak tűnt a devecseri területeken zajló kárelhárítás. A házaknál magukban takarítottak az emberek, családtagjaik, ismerőseik segítségével.

A devecseriek közül többen is panaszkodtak arra, hogy kevés információt kapnak a helyzetről, szerintük a városháza sem tudja, hogy mit kellene tenni. A helyiek söprik-takarítják házaikat, de azt egyikük sem tudja, hogy mit is kellene tenni a kitakarított anyaggal. Csütörtökön egyelőre az utcára lapátolták az iszapot. A katasztrófavédelem egyik munkása az [origo]-nak azt mondta, visszaviszik a tározóba az összegyűjtött iszapot, mert a tározó alja teljesen ép.

Devecseren a használhatatlanná vált berendezéseket, tárgyakat az utcán, a kertek előtt halmozzák fel. Többen azt mondták, hogy a hatóságok egyelőre nem váltották be ígéretüket, mely szerint csütörtökön reggel konténerekbe pakolják, és elviszik a megrongált bútorokat és a szemetet. Eddig csak néhány ház elől vitték el a romokat - mondták.

Az egyik devecseri ház lakói biztosak voltak benne, hogy el kell költözniük, mert szerintük nem lehet megmaradni a házban a szag és a veszélyes anyagok miatt. "Ez büdös, mint a kolera" - mondta egy férfi. A lakásban valóban bűz terjengett, a kertben tíz centiméter magasan állt az iszap. A férfi azt mondta, még nehezebb lesz, ha megszárad az iszap, mert akkor még kevésbé tudják feltakarítani. Ezen a környéken akkora ereje volt a kiömlő iszapnak, hogy az egy kilométerre levő faiskolából a házig sodort egy fát az ár - mondta.

Még jó, hogy munkaidőben történt

Egy idősebb devecseri férfi - aki szemtanúja volt a gátszakadásnak - arról számolt be, hogy óriási robajt hallott, amikor kirobbant a gát fala mögül az iszap. Szerinte hatalmas szerencse, hogy hétfőn napközben történt a gátszakadás, amikor a lakók többsége nem volt otthon, hanem dolgozott. Sokkal többen haltak volna meg, ha ez munkaidőn kívül történik - mondta.

Egy idegesen dohányzó nő pedig a lakásában derékig álló vízre emlékezett. Miután kijutott a kertjükbe, a tűzoltók mentették ki az iszapból. Hiába volt rajta gumicsizma, annyira belesüppedt az iszapba, hogy így is égési sérüléseket szenvedett a lábán.

Hétfőn kora délután szakadt át az ajkai timföldgyár zagytározójának gátja, a kiömlő vörösiszap elárasztotta a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A körülbelül egymillió köbméter veszélyes, maró hatású vörösiszap szinte letarolta a települések egyes részeit, az elöntött házakban méteres magasságban állt az iszap. A katasztrófának négy halálos áldozata van, köztük egy kisgyerek, három eltűnt embert pedig még mindig keresnek. Több százan sérültek meg, őket országszerte több kórházban ápolják, főként égési sérülésekkel, amelyeket az erősen lúgos vörösiszap a bőrrel érintkezve okoz.

A vörösiszap zagytározó üzemeltetője, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem ismerte el felelősségét a történtekért, a cég vezetőit hiába hívták az elöntött települések lakóinak szervezett lakossági fórumokra is. Pedig a Mal Zrt. felelősségére Orbán Viktor miniszterelnök is utalt azzal, hogy szerinte emberi hiba okozhatta a tragédiát. A kormányfő - több miniszterét követve - csütörtökön ellátogatott Kolontárra, ahol szerinte nincs értelme helyreállítani a teljesen megsemmisült házakat. Az elöntött házak lakói közül többen nem is akarnak visszaköltözni a szerintük végleg szennyezetté vált ingatlanjaikba, mert tartanak az iszap káros hatásaitól, de mások is teljes földcserét követelnek.

Közben az iszapszennyezés miatt a Marcalból teljesen kipusztult az élővilág, a vízügyi szakemberek azon dolgoztak, hogy a szennyeződést annyira felhígítsák, hogy ne okozzon súlyos környezetkárosodást. A vörösiszap a Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül eljutott a Dunába is, de csütörtök este a vízügyi hatóság azt jelentette, hogy a Rábán és a Mosoni-Dunán sikerült stabilizálni a helyzetet, bár továbbra is folyamatosan figyelik a vizek kémhatását. A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz. A vörösiszap-katasztrófáról szóló cikkeinket itt olvashatja.