Tapasztalt szakértőket kért Magyarország az EU-tól

Vágólapra másolva!
Tapasztalattal rendelkező szakembereket kért Magyarország csütörtökön az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától az iszapömlés miatt. Az unió bizottsága csütörtökön segítséget ajánlott a kárelhárításban.
Vágólapra másolva!

Magyarország segítséget kért az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától az iszapömlés miatti környezeti szennyeződés megszüntetéséhez - közölték csütörtök este Brüsszelben. A közlemény szerint a magyar hatóságok 19 óra 36 perckor sürgős segítséget kértek: azonnali szükségük van 3-5 olyan szakemberre, aki jelentős helyszíni tapasztalatokkal rendelkezik mérgező iszap kezelésében, ártalmatlanná tételében, a környezeti károk csökkentésében.

A központ a magyar kérést azonnal továbbította a katasztrófavédelmi szolgálatban együttműködő tagállamokhoz. A 2001-ben létrehozott szolgálatban a jelenleg 27 EU-tagország mellett Horvátország, Izland, Liechtenstein, valamint Norvégia is benne van. "Az ilyen szerencsétlenségek nem állnak meg az országhatároknál, és összetett európai válaszlépések jelenthetik a leghatékonyabb segítséget. A szükség ezen pillanatában felszólítom az összes EU-tagállamot, hogy adjon nagylelkű választ Magyarország kérésére" - közölte Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy az unió kész megsegíteni Magyarországot az iszapömlés elleni küzdelemben. A humanitárius segítségnyújtással és válságkezeléssel foglalkozó EU-biztos csütörtökön telefonon egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel, akit biztosított arról, hogy "az Európai Unió kész közbelépni abban az időpontban, amikor ezt a magyar hatóságok szükségesnek ítélik".

Magyarország eddig nem kért hivatalos segítséget.