Fizetnie kell a kivitelezőnek a pécsi hullámfürdő leszakadt teteje miatt

Vágólapra másolva!
Elutasította a Legfelsőbb Bíróság a pécsi hullámfürdő leszakadt teteje miatti ítélet elleni fellebbezést. Kimondták, hogy a kivitelező Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.-nek 15 napon belül ki kell fizetnie több mint 58 millió forintot és kamatait.
Vágólapra másolva!

Több mint 58 millió forintot és annak kamatait kell megfizetnie 15 napon belül a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.-nek a Pécs Holding Zrt. részére a pécsi hullámfürdő uszodai álmennyezetének öt évvel ezelőtti leszakadása miatt, miután a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön elutasította a cég felülvizsgálati kérelmét.

A bíróság megállapította, hogy a jogerős - a Pécsi Ítélőtábla által idén februárban hozott - döntés nem jogszabálysértő. Kimondták, hogy nem üzemeltetési mulasztás történt, mivel a szakértői bizonyítás szerint az esetleges üzemeltetési hibák ellenére is megtörtént volna a baleset.

A hullámfürdő uszodájának 40 négyzetméteres alumínium álmennyezetéből 30 négyzetméternyi szakadt le és esett a vízbe 2005. november 27-re virradó éjjel, amikor a megroppant szerkezetet ipari alpinisták próbálták megerősíteni. Személyi sérülés nem történt, de az uszodát életveszélyessé nyilvánították, majd többször is bezárták. Az álmennyezet végleges helyreállítása 2008 augusztusában fejeződött be.

A Pécsi Fürdő Kft. (amelynek a Pécs Holding Zrt. lett a jogutódja) kártérítés jogcímen pert indított a kivitelezővel és a tervezővel szemben. Az első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság a kivitelezőt 45,5 millió forint, a tervezőt 22,7 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte.

Másodfokon a Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatta, a kivitelezőt terhelő tőkemarasztalás összegét 58,3 millió forintra emelte, a tervezővel szembeni keresetet pedig teljes egészében elutasította. A jogerős döntés indokolása szerint a bekövetkezett kárt az építő által elkövetett kivitelezési hiba idézte elő.

A jogerős ítélet ellen - annak hatályon kívül helyezése és elsődlegesen az elsőfokú ítélet megváltoztatása, valamint a vele szembeni kereset teljes elutasítása, másodlagosan pedig az őt terhelő kártérítés összegének 9,8 millió forintra mérséklése iránt - a kivitelező élt felülvizsgálati kérelemmel. Ezt utasította el csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság.