Vágólapra másolva!
Van remény arra, hogy a Rábában nem okoz környezetvédelmi kárt az Ajka melletti iszapömlés, miután a Marcalban sikerült csökkenteni a lúgos hatást - közölte a katasztrófavédelem. A MÁV bejelentette, hogy az érintett vonalon változik a menetrend.
Vágólapra másolva!

Hajnali három óra körül elérte a Rábát a hétfőn elszabadult vörösiszapár - értesült a védelemben résztvevőktől csütörtökön az MTI. Közlésük szerint mostanra sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy annak pH-értéke 10 alá csökkenjen. Korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag.

A gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH-értéket mutat, s remény van arra, hogy a vörösiszap-szennyeződés - 10 alatti pH-érték esetén - nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában - mondta Dobson Tibor kármentesítési szóvivő csütörtök hajnalban az MTI-nek.

A katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan történik a talajvíz és a felszíni vizek monitorozása a szennyezettség meghatározása érdekében, az ellenőrzött kutak Kolontáron 7.5 pH-értéket mutattak - közölte a kármentesítési szóvivő. (A védekezésről szóló riportunk itt olvasható.)

A korábbi ötszázról 280-ra csökkent a kitelepítettek száma a vörösiszappal elöntött területekről - mondta Dobson Tibor, hozzátéve, hogy a közülük csak 31-en kértek közösségi elhelyezést.

A MÁV azt közölte, hogy változik az iszapömlés által érintett vonalon (Budapest-Székesfehérvár-Boba-Szombathely) a menetrend a végleges helyreállításokig. Egyes vonatok korábban indulnak, azonban az autóbuszok hosszabb közúti menetideje miatt egyes vonatok csatlakozását nem tudjuk biztosítani - közölte a vasúttársaság, hozzátéve, hogy az autóbuszok hosszabb közúti menetideje miatt egyes vonatok csatlakozását nem tudják biztosítani. A vonatpótló autóbuszokon érvényesek a vonatokra megváltott jegyek és utazási okmányok.