Vágólapra másolva!
Veszélyes anyag az ajkai tározóból kiömlött vörösiszap, de senki nincs kitéve radioaktív sugárzásnak - közölte a Magyar Tudományos Akadémia szakértői csoportja, reagálva a sugárveszélyről elterjedt híresztelésekre. A szakértők megerősítik ugyanakkor, hogy az anyag bőrrel vagy a szemmel érintkezve károkat okozhat.
Vágólapra másolva!

"A kizárólag pánikkeltésre alkalmas és szakmailag téves információk ellenében a kutatók sietnek megnyugtatni a lakosságot, hogy radioaktív sugárzásveszélynek nincsenek kitéve" - áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) iszapkatasztrófával foglalkozó szakértői csoportjának csütörtök reggel közzétett közleményében.

Az MTA szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy "a vörösiszap a nátron-lúg tartalom miatt veszélyes anyagnak minősíthető, az azzal való érintkezés fokozott odafigyelést igényel". Azt tanácsolják, hogy "bőrrel való érintkezés vagy szembe kerülés esetén bő vizes lemosással" lehet védekezni a káros hatásokkal szemben.

Ez ellentmond az átszakadt tározót üzemeltető cég, a MAL Zrt. korábbi közlésének, amely szerint a kiömlött anyag nem jelent beszélyt az emberekre.

Az MTA szakértői hozzáteszik azonban azt is, hogy a "vörösiszap nehézfém-tartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké". Egyúttal cáfolják, hogy a kiömlött anyagnak káros radioaktív sugárzása lenne, a szakértők szerint ugyanis ez "messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van".

"A kitörés helyszínének közeléből és attól távolabb eső helyekről vett mintákon az MTA kutatói elvégzik a méréseket" - áll a közleményben. A vöröiszap hatásainak tudományos hátteréről szóló cikkünkben további részleteket talál.