Orbán emlékhelyet csinálna Kolontár elöntött utcáiból

Vágólapra másolva!
Nincs értelme helyreállítani a vörösiszap által elöntött kolontári házakat Orbán Viktor miniszterelnök szerint, aki csütörtök reggel látogatott el a helyszínre. Orbán azt mondta, egy új telepet kell nyitni a faluba, az elpusztult részt pedig be kell keríteni örök mementónak".
Vágólapra másolva!

A vörösiszappal elöntött Kolontárra utazott csütörtök reggel Orbán Viktor miniszterelnök, és végigjárta az iszapömlés által sújtott házakat. Orbán azt mondta, nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap.

"Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét" - mondta csütörtöki sajtónyilatkozatában a kormányfő Kolontáron, miután a helyszínen tájékozódott a katasztrófahelyzetről. "Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak" - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: "itt nem lehet élni".

Mint mondta, az emberi mulasztás ténye több mint valószínű, a felelősséget meg kell állapítani, az embereket kártalanítani kell. Az MTI tudósítója a helyszínen úgy értesült, hogy a kormányfő látogatását előzetesen nem jelezték. A miniszterelnöki bejárásra a sajtó képviselőit nem engedték be.

Korábban a kormány több tagja - Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Navracsics Tibor kormányfő-helyettes - is ellátogatott a helyszínre.

Orbán kedd délután már nyilatkozott az ügyben, és akkor felkérte Pintért, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében történt iszapömlés ügyében. "A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának" - mondta Orbán, hozzátéve, hogy ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. "Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó" - tette hozzá.