Vágólapra másolva!
A hétfői gátszakadás óta egy tűzoltó vagy katasztrófavédelmi szakember sem járt a harmadik iszappal sújtott faluban, Somlóvásárhelyen a település polgármestere szerint. Marton László azt állítja, magukra maradtak, de boldogulnának, ha legalább felszerelést kapnának.
Vágólapra másolva!

Marton László, a szintén vörösiszap sújtotta Somlóvásárhely független polgármestere szerint "magukra maradtak", hiába igényeltek többször is védőruhát, saválló kesztyűt és gumicsizmát, vagy nem kaptak vagy csak keveset és használhatatlant. Harmadszorra rendelték már meg a védőmaszkokat is, ám még mindig nem kaptak - mondta csütörtökön a település vezetője, hozzátéve, hogy hiába próbáltak meg vásárolni maszkot és kesztyűt, a környéken ezekhez jelenleg nem lehet hozzájutni.

A polgármester mintegy 25-30 emberrel dolgozik Somlóvásárhely főutcájának Devecser felé vezető végén dolgozik, locsolják az utat, hogy ne keletkezzen por a vörösiszapból, illetve markolóval rakják a vörös sárt teherkocsira.

Nálunk nem járt senki, még a katasztrófavédelem sem, csak egy-egy rendőrautó megy el néha a faluban - mondta a polgármester, aki szerint nemhogy illetékes vezetőt, de még egy tűzoltót sem láttak hétfő óta. A gátszakadás napján még jártak itt is tűzoltók, de azóta senki - állította.

Somlóvásárhelyet kevésbé érintette az iszapömlés, mint Devecsert vagy Kolontárt, de a polgármester szerint 16 házat "érintett a vörös áradat", és nagyon sok kert is tönkrement. Az érintett lakosoknak biztosítottak helyet és étkezést is a kultúrházban, de nem éltek vele, visszamentek a házukba.

A falu határa mindenhol vöröslik, itt is tönkre mentek a környező földek. "Nem látni zöldet, vörös itt minden" - mondta a polgármester. Mint mondta, magukra vannak ugyan hagyva, de még ez sem lenne baj, ha kapnának megfelelő mennyiségű és mérető védőfelszerelést, főként lúg- és saválló kesztyűt, a védőruhát és csizmát. Az eddig hozzájuk eljuttatott néhány munkaruha és kesztyű Marton szerint teljesen használhatatlanok voltak.

A településen így jelenleg csak a helyi vállalkozók dolgoznak a kármentesítésen munkagépekkel és teherautókkal, szállítják vissza Ajkára a VI-os kazettába az iszapot, a vörös sarat.