Belevennék a Szent Koronát az alkotmányba a javaslattevő szervezetek

Vágólapra másolva!
A Szent Koronát, a kereszténység értékeit, a monogám házasság és család védelmét is belevennék az új alkotmányba a javaslattételre felkért szervezetek. A Fidesz öt szervezetet kért fel arra, hogy juttassák el javaslataikat az új alkotmány tartalmáról.
Vágólapra másolva!

A Fidesz által felkért szervezetek közül többen is szólnának a Szent Koronáról az új alkotmányban - derül ki a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságához eljuttatott javaslataikból.

A Professzorok Batthyány Köre szerint az új alaptörvény preambulumának Magyarország alkotmányosságának történelmi folytonosságára, nemzeti függetlenségének és az egyéni közszabadságok tiszteletben tartásának hosszú múltjára kellene utalnia, akár a Szent Korona, "mint nemzeti egységünk jelképe meghivatkozásával is". A szervezet szerint indokolt lenne a köztársasági elnök politikai vétóját korlátlanná tenni, vagyis az államfőnek - a jelenlegi szabályokkal ellentétben - nem kellene aláírni azt a törvényt, amelyet alkotmányellenesnek tart, de utána a parlament ismét megszavazott.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Ittzés János az alkotmány-előkészítő bizottsághoz írt levelében kifejti: az új alkotmánytól azt várják, erősítse meg a lelkiismereti és vallásgyakorlási szabadságot, beleértve az egyéni vallásszabadságot, az egyházak autonóm működését. Örömmel vennék, ha az alaptörvény szabályaiban tükröződnének a kereszténység alapvető értékei, így például az élet és az élet méltóságának védelme, az egymás iránti megértés. Ha az alkotmány szabályozásában ezek az alapok megjelennek és érvényesülnek, akkor szerintük nincs szükség arra, hogy külön deklaratív formában történjen hivatkozás Istenre, a keresztyénségre.

Az evangélikusok javasolják a monogám házasság és a család védelmének deklarálását is. Sem a poligám házasságot, sem az egyneműek házasságát nem fogadják el. Az alkotmány egymondatos preambulumát úgy kezdenék: "A magyar nép hálával az ezeréves Magyarországért, amelyet a magyar királyok ősi koronája jelképez (...)".

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége javaslatában kezdeményezi, hogy szigorodjanak az egyházzá válás feltételei. Szerintük az új alkotmánynak deklarálnia kellene az egyházi fenntartású és az állami, illetve önkormányzati intézmények azonos finanszírozásának garanciáját.

A Fidesz által szintén felkért Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület szerint a születendő új alkotmány a Szent Korona-eszmeiségre épülő "Magyarország Szabadság Alkotmányát" kell visszahoznia. Ennek alapján az új alaptörvény kimondaná többek között az állam szabadságát és a Szent Korona-tagok szabadságát. A Szent Korona tagja az államalapító magyar nemzet tagja, bárhol él a világon, valamint az államalkotó nemzetek tagjai, ha a Szent Korona országának területén élnek, aki nem a Szent Korona tagja, az a Szent Korona országában vendégként él.

A Fidesz által felkért ötödik szervezet, a Rákóczi Szövetség javaslata egyelőre nem olvasható az alkotmány-előkészítő eseti bizottság honlapján.