Vágólapra másolva!
Harminc napon belül új önkormányzati választást kell tartani három borsodi településen, mert különféle jogsértések történtek a vasárnapi szavazáson. Az egyik helyen, Keresztétén a választás előtt annyi új beköltöző jelent meg, hogy megháromszorozódott a választópolgárok száma.
Vágólapra másolva!

Három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Boldogkőváralján, Keresztétén és Arkán harminc napon belül meg kell ismételni a helyhatósági választást, mert az október 3-ai voksoláskor különböző jogsértések történtek - közölte Kovács János, a megyei választási iroda vezetője, a megye főjegyzője szerdán.

A területi választási bizottság szerdai ülésén döntött úgy, hogy Arkán semmisnek nyilvánítja a választás eredményét, Boldogkőváralján a helyi választási bizottság hozott ilyen tartalmú határozatot, míg Keresztétén a területi választási bizottság is megerősítette a helyi választási bizottság új választásról szóló döntését. Mindhárom településen független jelölt nyerte el a polgármester címet. A határozatok nem jogerősek.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén úgy döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz a keresztétei feltételezett választási csalás miatt. A kistelepülésre az önkormányzati választást megelőző időszakban új beköltözők jelentkeztek, így az ott élő választópolgárok száma csaknem megháromszorozódott: 33-ról 96-ra emelkedett. A helyiek szerint többen úgy mentek szavazni a szlovák határ menti kis faluba, hogy azt sem tudták, hol van a település.

A helyi jegyző korábban 41 beköltözőt fiktívvé nyilvánított, ők azonban mégis szavaztak. A választási bizottság ezután semmisítette meg az eredményt.