Tízmilliós kárt okoztak a kábeltolvajok két HÉV-vonalon

Vágólapra másolva!
Két HÉV-vonalon is kábeltolvajok rongálták meg a vezetékeket keddről szerdára virradó éjszaka- közölte a BKV. A csepeli HÉV a rongálás miatt egyáltalán nem közlekedik, az okozott kár több tízmillió forint.
Vágólapra másolva!

Két budapesti HÉV-vonalon is ellopták, illetve megrongálták a kábeleket szerdára virradó éjjel - közölte a BKV. A közlekedési társaság szerint a lopás miatt többmilliós kár keletkezett a csepeli és a szentendrei HÉV vonalán is.

A csepeli HÉV üzemkezdet óta nem jár, az egész vonalon pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az éjszaka folyamán a tettesek a felsővezeték-tartó oszlopon vezetett kábelek burkolószerkezetét kitörték, és a kábeleket elvágták. Emiatt zárlat keletkezett, a kábelszakaszoló szekrények berobbantak és kiégtek - áll a BKV közleményében. A vonalon mintegy 8 millió forint kár keletkezett, de a helyreállítás további 15 millió forintba kerül majd.

A szentendrei vonalon kábellopást észleltek a BKV dolgozói. Itt nem volt forgalmi akadály, de a becsült kár körülbelül 5 millió forint.

A BKV összesítése szerint 2007 óta a HÉV-vonalakon több mint 160 hasonló eset történt: egy-egy lopás átlagosan 3 millió forint kárt okozott,de volt már olyan eset is, amikor egyetlen alkalommal közel 30,5 millió forint kárt okoztak a tolvajok. A villamos- és trolibuszvonalakon idén már több mint 130 millió forint értékben loptak vezetékeket.

Az esetek felderítése érdekében a BKV együttműködik a rendőrséggel, megelőzés céljából pedig éjszakánként "kémvillamosokkal" is ellenőrzi a BKV területeit, amelyek több esetben füleltek le felsővezeték-tolvajokat.