Vágólapra másolva!
A korábbi döntéssel ellentétben mégsem kell megismételni Ópályiban a polgármester-választást, csak a képviselő-testületről kell újra szavazni. Választók befolyásolása miatt lebukott egy helyi hivatali dolgozó, miatta kell ismét szavazni.
Vágólapra másolva!

Egy jogorvoslati kérelem nyomán a Szabolcs megyei választási bizottság úgy döntött, hogy mégsem kell megismételni a polgármester-választást a településen, csak a képviselő-testület tagjairól kell újra szavazni - közölte Fazekas János, a választási iroda vezetője. Korábban a helyi választási bizottság a teljes eredményt megsemmisítette a településen.

Ennek oka az volt, hogy kiderült, a falu kettes számú szavazókörében a polgármesteri hivatal egyik köztisztviselője mintegy 150-200 választópolgárnak egy névsort tartalmazó cédulát osztott ki. A cédulákra egy listát írt azokról, akikre szerinte szavazni kell: a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére, egy képviselőjelöltjére, továbbá az MSZP egy képviselőjelöltjére, valamint négy független jelöltre.

Erről korábban Erdélyi Miklós polgármester nyilatkozott. Erdélyit, az Összefogás Megyénkért Szövetség jelöltjét vasárnap újraválasztották a Fidesz jelöltje ellenében. Azt mondta, nem igazságos, hogy a polgármester-választást megismételtetik, hiszen nem az lett a polgármester, akit a cédulaíró ajánlott a választóknak, hanem ő.

Ezt az érvelést elfogadta a Szabolcs megyei választási bizottság is: vagyis egyetértett azzal, hogy a faluban a szavazók befolyásolása a polgármester megválasztására nem volt hatással. A képviselő-választás eredményének helyi megsemmisítését viszont alaposnak találta a területi választási bizottság is, mert az érintett jelöltek másfél-kétszerannyi voksot kaptak abban a szavazókörben, ahol a befolyásolás történt.

A képviselő-választást november 2-áig kell megismételni Ópályiban. Az ügyről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja el.