Nem álltak a devecseriek elé az iszaptározó üzemeltetői

Vágólapra másolva!
Lakossági fórumot tartottak szerda este a vörösiszappal elöntött Devecseren, ahová meghívták ugyan a balesetet okozó cég képviselőit, de ők nem mentek el. A védelmi bizottság tagjai nyugtatni igyekeztek az embereket, de az indulatok még forrnak, a devecseriek pedig aggódnak, hogy lesz-e jövő, vagy sivatag lesz a területen.
Vágólapra másolva!

"További gátszakadás ebben a pillanatban nem lehetséges" - igyekezett megnyugtatni a devecseri művelődési ház színháztermében szerda este összegyűlt mintegy kétszáz embert Zsédenyi Imre Veszprém megye főjegyzője. "És holnap?" - kiabálták be többen is indulatosan, jelezve, hogy a védelmi bizottság hivatalos tájékoztatója nem nyugtatta meg a hétfői vörösiszap-katasztrófát elszenvedő kisváros lakóit, akik néha bekiabálva, néha a mikrofont egymás kezéből kapkodva tették fel kérdéseiket.

A lakossági fórumra hívták ugyan a balesetet okozó zagytározót üzemeltető Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) vezetőit is, de ők nem jelentek meg, ami további indulatokat váltott ki az emberekből. A főjegyző szerint a MAL képviselői a védelmi bizottság előtt elismerték a cég felelősségét, csak azt tagadják, hogy személyi felelőse lenne az ipari katasztrófának. Toldi Tamás polgármester azt ígérte, csütörtök reggel megkezdik a cég által felajánlott gyorssegély, háztartásonként 100 ezer forint kifizetését.

"Meg lehet fulladni! Aki ott dolgozik, érzi, milyen veszélyes ez az iszap" - kiabálták többen, amikor a regionális ÁNTSZ tiszti főorvosa arról beszélt, hogy a vörösiszap a lúgos kémhatása miatt veszélyes ugyan, de a mérések szerint nem radioaktív, és nem tartalmaz nehézfémeket. Az emberek emellett a miatt aggódtak, hogy az eső elállása után máris száradni és porlani kezdett az iszap, ami az ÁNTSZ tájékoztatása szerint légúti megbetegedéseket okozhat.

A fórum résztvevői közül többen is a miatt aggódtak, hogy soha nem fogják tudni összetakarítani az összes iszapot, a földeken, az erdőkben megmarad majd. "Valami vázlatot lehetnénk látni, hogy lesz-e jövő, lesz-e földcsere. Sivatag lesz-e itt vagy sem?" - mondta elcsukló hangon egy férfi. A polgármester szerint ilyen katasztrófa még soha nem történt, ezért nincs is kialakult technológia, de az biztos, hogy el kell távolítani a föld felső rétegét, amit visszavisznek a timföldgyár egyik tárolójába.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A művelődési házban megtartott fórum

Devecseren szerdán csak nehézkesen indult meg a takarítás (helyszíni riportunkat itt olvashatja). Ennek oka a főjegyző szerint az volt, hogy az ide vezényelt gépek jelentős része elakadt a sárban. "Holnaptól sokkal több lesz a lapátos" - ígérte a polgármester, aki szerint már most is olyan sok felajánlás érkezik, hogy gondot okoz az elosztás megszervezése. "Az állam fogja állni a költségeket" ígérte a főjegyző, mire többen is azt mondták: ha nem lehetséges a teljes kármentesítés, fizessék ki a házaik értékét, hogy elköltözhessenek.