Orbán szerint emberi hiba okozhatta az iszapömlést

Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter feladata lesz, hogy részletesen kivizsgálja a hétfői iszapömlést, így azt is, kit terhel felelősség a katasztrófáért - ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be kedd délután. A kormányfő szerint valószínű, hogy emberi hibára vezethetők vissza a történtek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgálja, vizsgáltassa ki mind a büntetőjogi, mind az anyagi felelősséget az Ajka közelében történt iszapömlés ügyében.

"A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának" - mondta a kormányfő a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után. Szerinte, ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor az emberek által okozottnak tartható. "Élünk a gyanúperrel, hogy itt erről van szó" - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor saját és kormánya nevében őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek, és mindazoknak, akik elvesztették otthonukat, vagy bármilyen más módon bajba kerültek.

Orbán szerint a kormány a szükséges döntéseket kellő időben meghozta, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a mentők és a tűzoltók pedig haladéktalanul megkezdték a mentést. "A munkájukat a mai értékelésen odaadónak találtuk" - jegyezte meg. Az elkeseredés és a bizonytalanság érthető, minden ilyen helyzettel együtt jár a pánikveszély - tette hozzá Orbán Viktor.

A koordinációs bizottság ülésén meghallgatták a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek delegáltjaiból létrejött ad hoc bizottság jelentését is. A miniszterelnök megerősítette, semmilyen sugárzásveszély nincs a környéken.

Pintér Sándor belügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, a tulajdonos cég, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) százezer forintos gyorssegélyt ad a károsultaknak, és a kormány sem fog senkit magára hagyni. Télre mindenkinek fedél lesz a feje fölött, mindenki megfelelő ellátást kap, és mindenki bízhat benne, hogy a kára meg lesz térítve - mondta.

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében. Az iszapömlésről szóló összes cikkünket megtalálja itt.