Orbán: Matolcsy György a jobbkezem

Vágólapra másolva!
Nem hajlandó lemondani Orbán Viktor a "jobbkezéről", Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterről - ezt maga a miniszterelnök jelentette be kedden a miniszter távozásáról szóló sajtóhírekre reagálva. Úgy fogalmazott, nincs olyan összeg, amelyért lemondana a jobbkezéről.
Vágólapra másolva!

"Matolcsy György a jobbkezem" - válaszolta Orbán Viktor kedden a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekre reagálva. "Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani" - közölte a miniszterelnök újságírók előtt Budapesten.

Orbán Viktor azt mondta, "mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard". "Ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól" - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedd délután közleményben reagált a sajtóhírekre. "Több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen" - írták. A minisztérium szerint a csúsztatásokat, hazugságokat tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg.

A Magyar Nemzet hétfőn arról írt, hogy Matolcsy körül "fogy a levegő, és hamarosan napirendre kerülhet a leváltása". A cikk piaci elemzőkre, közgazdászokra hivatkozva írt Matolcsy lehetséges menesztéséről. Az Index szeptemberben több cikket írt arról, hogy a gazdasági miniszter meneszteni akarja Bathó Ferencet, a tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkárát. Bathó menesztését - az Index szerint - a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály akadályozta meg arra hivatkozva, hogy a tárcának rohamtempóban kell elkészítenie a jövő évi költségvetés tervezetét.