Választási csalás miatt megsemmisítették az eredményt Ópályiban

Vágólapra másolva!
Egy hivatali dolgozó cédulákat osztogatott a választás előtt Ópályi lakóinak, amelyekre listát írt azokról, akikre szavazni kell. Bár vasárnap nem az lett a polgármester, akit ajánlott a szavazóknak, a helyi választási bizottság megsemmisítette az eredményt.
Vágólapra másolva!

Szavazás befolyásolása miatt megsemmisítette az ópályi önkormányzati választás eredményét a település helyi választási bizottsága, és új szavazást rendelt el - közölte Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközség polgármestere. Erdélyit, az Összefogás Megyénkért Szövetség jelöltjét vasárnap újraválasztották a Fidesz jelöltje ellenében.

A választás után azonban kiderült, hogy falu kettes számú szavazókörében a polgármesteri hivatal egyik köztisztviselője mintegy 150-200 választópolgárnak egy névsort tartalmazó cédulát osztott ki. A cédulákra egy listát írt azokról, akikre szerinte szavazni kell: a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére, egy képviselőjelöltjére, továbbá az MSZP egy képviselőjelöltjére, valamint négy független jelöltre.

Erdélyi azt mondta, fellebbezni fog a polgármester-választás eredményét megsemmisítő döntés ellen, mert nem tartja azt jogosnak. A választók befolyásolása ugyanis éppen az ő megbuktatására irányult, ő mégis nyerni tudott - mondta. Ezért szerinte a helyi választási bizottságnak csak a képviselőjelöltekre vonatkozó szavazás eredményét kellett volna megsemmisítenie, mert "a cédulán megjelöltek közül három független induló valóban mandátumot szerzett a befolyásolással".

A polgármester szerint a befolyásolni próbáló köztisztviselő ellen fegyelmi eljárást indítottak, szabadságra küldték. Az ópályi helyi választási bizottság pedig feljelenti, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.